Resepi Daging Masak Hitam Kenduri
Bahan-Bahan:
- 1 kg daging lembu
- 2 biji bawang besar, dikisar
- 5 ulas bawang putih, dikisar
- 1 cm halia, dikisar
- 2 batang serai, dihiris halus
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu besar gula merah
- 1/2 cawan air
- 1 cawan santan
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Hello Sobat Mai! Kali ini saya akan berbagi resepi daging masak hitam kenduri yang pasti akan membuat kenduri anda lebih meriah. Daging masak hitam kenduri adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia, terutamanya semasa majlis kenduri kahwin atau hari raya. Hidangan ini memang sangat sedap dan pasti akan memikat selera anda!
Cara-Cara:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai sehingga naik bau.
- Tambahkan serbuk kari dan jintan manis dan kacau sebati.
- Masukkan daging dan kacau sebati sehingga daging berubah warna.
- Tambahkan gula merah dan air dan biarkan mendidih.
- Kurangkan api dan biarkan masakan itu merebus selama 1 jam atau sehingga daging empuk.
- Tambahkan santan dan garam dan biarkan merebus selama 10 minit lagi.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah anda. Pasti akan menjadi hidangan yang popular di kalangan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Kesimpulan
Resepi daging masak hitam kenduri adalah hidangan yang amat popular di Malaysia. Ia adalah hidangan yang sangat sedap dan pasti akan memikat selera anda. Ikuti langkah-langkah di atas untuk memasak hidangan ini dan pasti anda akan dapat mencuba hidangan yang sedap dan lazat ini. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Daging Masak Hitam Kenduri"