Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Dalca Ayam

Resepi Dalca AyamSource: bing.com

Selamat datang Sobat Mai! Kali ini saya ingin berkongsi resepi dalca ayam yang sedap dan mudah untuk anda cuba di rumah.

Dalca ayam merupakan hidangan tradisional Melayu yang terkenal di Malaysia. Hidangan yang berkuah ini biasanya dimakan bersama nasi putih dan acar timun. Ia menjadi pilihan utama untuk hidangan berbuka puasa dan juga untuk jamuan kenduri.

Untuk membuat dalca ayam yang enak dan sedap, anda perlu mempersiapkan bahan-bahan berikut:

  • 1 ekor ayam
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 helai daun salam
  • 2 batang serai
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Pertama-tama, potong ayam menjadi saiz kecil dan bersihkan. Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumis daun salam, serai, halia dan lengkuas sehingga harum.

    Setelah itu, masukkan ayam dan goreng sehingga berubah warna. Kemudian, tambahkan santan dan air ke dalam kuali. Kacau rata dan biarkan mendidih.

    Tambahkan garam secukup rasa dan kacau rata. Tutup kuali dan biarkan masakan mendidih selama 20-30 minit sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.

    Setelah siap, hidangkan dalca ayam bersama nasi putih dan acar timun. Anda juga boleh menambahkan sambal belacan untuk memberikan rasa yang lebih pedas.

    Itulah resepi dalca ayam yang enak dan mudah untuk anda cuba di rumah. Saya harap anda akan mencuba resepi ini dan selamat mencuba!

    Kesimpulan

    Resepi dalca ayam adalah hidangan yang enak dan mudah untuk disediakan di rumah. Dengan menggunakan bahan-bahan yang sederhana, anda boleh menikmati hidangan tradisional Melayu ini bersama keluarga dan sahabat. Jangan lupa cuba resepi lain yang menarik di masa hadapan!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Dalca Ayam"