Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi dan Cara Membuat Ikan Bawal 3 Rasa

Resepi Dan Cara Membuat Ikan Bawal 3 RasaSource: bing.com

Bahan-bahan yang Diperlukan:

  • 1 ekor ikan bawal
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak
  • 1 biji limau kasturi
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • 2 inci halia (ditumbuk halus)
  • 1 batang serai (diketuk dan dihiris halus)
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar gula
  • 1 cawan air

Hello Sobat Mai, apa khabar? Hari ini kita akan berbicara tentang resepi dan cara membuat ikan bawal 3 rasa yang sangat lezat dan mudah untuk disediakan di rumah!

Cara Memasak:

Pertama, bersihkan ikan bawal dengan betul dan buang isi perutnya. Kemudian, lumurkan garam ke atas ikan dan biarkan selama 10 minit.

Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan sehingga kekuningan dan masak. Angkat dan toskan minyak.

Seterusnya, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, halia, dan serai hingga wangi.

Tambahkan sos cili, sos tiram, sos tomato, gula, limau kasturi dan air ke dalam kuali. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.

Setelah itu, masukkan ikan ke dalam kuali dan biarkan ia masak selama 10 minit dengan api yang sederhana. Kacau perlahan-lahan supaya ikan tidak berpecah-pecah.

Pastikan ikan benar-benar masak dan lembut. Kemudian, angkat ikan dan letakkan dalam pinggan.

Sirami sos ke atas ikan dan hidangkan dengan nasi panas.

Kesimpulan:

Itulah resepi dan cara membuat ikan bawal 3 rasa yang sangat mudah dan cepat untuk disediakan di rumah. Ikan bawal yang lembut dan rasa sos yang sedap pasti akan menjadi hidangan yang disukai oleh semua orang! Jadi, jangan tunggu lagi, cuba resepi ini hari ini dan nikmati hidangan yang lazat dengan keluarga dan rakan-rakan anda!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi dan Cara Membuat Ikan Bawal 3 Rasa"