Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Salam sejahtera untuk Sobat Mai semua. Hari ini saya ingin berkongsi resepi udang che nom yang sedap dan mudah dibuat. Udang che nom merupakan hidangan yang popular di kalangan masyarakat Malaysia. Hidangan ini boleh dimakan sebagai hidangan utama atau sebagai hidangan sampingan. Ia juga sangat sesuai dihidangkan semasa majlis atau kenduri.
Bahan-bahan
- 500g udang bersaiz sederhana- 1/2 cawan tepung jagung- 1/2 cawan tepung gandum- 1 sudu teh serbuk kunyit- 1/2 sudu teh garam- 1/2 sudu teh lada sulah- 1/2 sudu teh serbuk perasa- 1 cawan air suam- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Bersihkan udang dan toskan airnya.2. Campurkan tepung jagung, tepung gandum, serbuk kunyit, garam, lada sulah dan serbuk perasa dalam mangkuk.3. Masukkan udang ke dalam campuran tepung tadi dan balutkan udang dengan rata.4. Panaskan minyak dalam kuali.5. Gorengkan udang sehingga kuning keemasan.6. Angkat udang dan letakkan di atas tisu dapur untuk menyerap minyak berlebihan.
Hidangan Udang Che Nom
Udang che nom boleh dihidangkan dengan sos cili dan sos tomato. Sobat Mai juga boleh menambahkan hirisan sayur-sayuran seperti timun, kobis dan wortel untuk memberikan rasa dan tekstur yang lebih segar dan menarik.
Tips
Untuk menghasilkan hidangan udang che nom yang rangup dan sedap, pastikan udang yang digunakan bersaiz sederhana dan jangan terlalu lama menggorengnya. Jangan lupa untuk menambahkan bahan-bahan yang sesuai dengan citarasa Sobat Mai.
Kesimpulan
Itulah resepi udang che nom yang sedap dan mudah dibuat. Hidangan ini sangat sesuai dihidangkan pada bila-bila masa dan pasti akan disukai oleh semua orang. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Udang Che Nom yang Sedap dan Mudah Dibuat"