Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi dan Cara Membuat Karipap Pusing yang Rangup dan Gebu

 Resepi Dan Cara Membuat Karipap Pusing Yang Rangup Dan Gebu Source: bing.com

Salam Sobat Mai!

Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi satu lagi resepi yang pasti akan membuatkan keluarga anda ketagih untuk mencuba. Resepi kali ini adalah tentang cara membuat karipap pusing yang rangup dan gebu. Siapa yang tidak suka karipap kan? Apalagi jika karipap tersebut dipanggang dengan sempurna dan terasa sedap di lidah. Jadi, mari kita mulakan resepi ini!

Bahan-bahan

Untuk membuat karipap pusing yang rangup dan gebu ini, anda perlu menyiapkan bahan-bahan berikut:- 2 cawan tepung gandum- 1/4 cawan minyak masak- 1/4 cawan air suam- 1/2 sudu teh garam- 1 biji telurUntuk inti karipap:- 300g daging cincang- 1 biji bawang besar, dicincang halus- 1/2 sudu teh lada hitam- 1/2 sudu teh serbuk kunyit- Garam secukup rasa- 1 sudu besar minyak masak

Cara Membuat

1. Untuk membuat adunan karipap, campurkan tepung gandum dan garam dalam sebuah mangkuk besar.2. Tambahkan telur, minyak masak, dan air suam. Gaulkan hingga sebati.3. Gumpalkan adunan dan biarkan ia berehat selama 30 minit.4. Untuk inti karipap, panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar hingga wangi.5. Tambahkan daging cincang dan kacau sehingga masak.6. Masukkan serbuk kunyit, lada hitam, dan garam secukup rasa. Kacau rata.7. Biarkan inti karipap sejuk.8. Ambil sebahagian kecil adunan karipap dan bulatkan. Tekan hingga nipis.9. Letakkan sedikit inti karipap di bahagian tengah adunan karipap.10. Lipat adunan karipap menjadi setengah bulan.11. Tekan bahagian pinggir karipap untuk mengelakkan isi terkeluar semasa dipanggang.12. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.13. Letakkan karipap di atas loyang dan panggang selama 20 minit atau hingga keperangan.14. Karipap pusing yang rangup dan gebu siap untuk dihidangkan!

Kesimpulan

Jadi, itulah resepi dan cara membuat karipap pusing yang rangup dan gebu yang pasti akan menyedapkan hati dan perut anda. Cara pembuatannya yang mudah dan senang membuatkan anda tidak perlu risau untuk mencuba resepi ini. Pastikan anda mencuba resepi ini dan nikmati kelezatan karipap pusing yang enak dan sedap. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi dan Cara Membuat Karipap Pusing yang Rangup dan Gebu"