Resepi dan Cara untuk Membuat Lepat Pisang yang Sedap dan Mudah
Bahan-bahan yang Diperlukan
Sobat Mai, sebelum kita memulai membuat lepat pisang, pastikan kita sudah memiliki semua bahan yang diperlukan. Berikut adalah bahan-bahan yang kita perlukan:
- 2 biji pisang yang matang
- 1 cawan tepung pulut
- 1/4 cawan gula
- 1/4 cawan air
- 1/2 sudu teh garam
- Daun pisang secukupnya
Cara Membuat Lepat Pisang
Sobat Mai, sekarang kita akan memulai membuat lepat pisang. Ikuti langkah-langkah di bawah ini:
- Kupas pisang dan hancurkan pisang dengan garpu sehingga hampir lumat.
- Campurkan tepung pulut, gula, garam dan air ke dalam mangkuk dan adun hingga sebati.
- Tambahkan pisang yang telah dihancurkan ke dalam adunan tepung dan gaul rata.
- Sediakan daun pisang dan letakkan sebanyak 2 lembar daun pisang. Letakkan adunan tepung dan pisang ke atas daun pisang.
- Rapati adunan dan lipat daun pisang hingga kesemuanya tertutup rapat.
- Rebus air dalam periuk besar. Masukkan lepat pisang yang telah dibungkus ke dalam air dan biarkan selama 15 minit.
- Keluarkan lepat pisang dari dalam air dan toskan.
- Lepat pisang siap untuk dihidangkan!
Cara Penyajiannya
Sobat Mai, sekarang kita akan menyiapkan lepat pisang yang sudah siap dihidangkan. Ikuti langkah-langkah di bawah ini:
- Buka daun pisang dan keluarkan lepat pisang dari dalamnya.
- Letakkan lepat pisang ke dalam pinggan dan hidangkan.
Kesimpulan
Itulah resepi dan cara untuk membuat lepat pisang yang sedap dan mudah. Dengan menggunakan bahan-bahan yang ada di rumah, kita dapat membuat hidangan yang enak. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat mencuba dan sampai jumpa!
Post a Comment for "Resepi dan Cara untuk Membuat Lepat Pisang yang Sedap dan Mudah"