Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi dan Cara untuk Membuat Lepat Pisang yang Sedap dan Mudah

Resepi Dan Cara Untuk Membuat Lepat Pisang Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Bahan-bahan yang Diperlukan

Sobat Mai, sebelum kita memulai membuat lepat pisang, pastikan kita sudah memiliki semua bahan yang diperlukan. Berikut adalah bahan-bahan yang kita perlukan:

  • 2 biji pisang yang matang
  • 1 cawan tepung pulut
  • 1/4 cawan gula
  • 1/4 cawan air
  • 1/2 sudu teh garam
  • Daun pisang secukupnya

Cara Membuat Lepat Pisang

Sobat Mai, sekarang kita akan memulai membuat lepat pisang. Ikuti langkah-langkah di bawah ini:

  1. Kupas pisang dan hancurkan pisang dengan garpu sehingga hampir lumat.
  2. Campurkan tepung pulut, gula, garam dan air ke dalam mangkuk dan adun hingga sebati.
  3. Tambahkan pisang yang telah dihancurkan ke dalam adunan tepung dan gaul rata.
  4. Sediakan daun pisang dan letakkan sebanyak 2 lembar daun pisang. Letakkan adunan tepung dan pisang ke atas daun pisang.
  5. Rapati adunan dan lipat daun pisang hingga kesemuanya tertutup rapat.
  6. Rebus air dalam periuk besar. Masukkan lepat pisang yang telah dibungkus ke dalam air dan biarkan selama 15 minit.
  7. Keluarkan lepat pisang dari dalam air dan toskan.
  8. Lepat pisang siap untuk dihidangkan!

Cara Penyajiannya

Sobat Mai, sekarang kita akan menyiapkan lepat pisang yang sudah siap dihidangkan. Ikuti langkah-langkah di bawah ini:

  1. Buka daun pisang dan keluarkan lepat pisang dari dalamnya.
  2. Letakkan lepat pisang ke dalam pinggan dan hidangkan.

Kesimpulan

Itulah resepi dan cara untuk membuat lepat pisang yang sedap dan mudah. Dengan menggunakan bahan-bahan yang ada di rumah, kita dapat membuat hidangan yang enak. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat mencuba dan sampai jumpa!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi dan Cara untuk Membuat Lepat Pisang yang Sedap dan Mudah"