Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Dorayaki: Kek Jepun yang Manis dan Lembut

Resepi Dorayaki: Kek Jepun Yang Manis Dan LembutSource: bing.com

Asal Usul Dorayaki

Hello Sobat Mai! Hari ini, kita akan membahas tentang resepi dorayaki yang pasti sudah tidak asing lagi di telinga kalian. Dorayaki adalah kek asal Jepun yang terbuat dari tepung, telur, gula, dan madu. Kek ini biasanya diisi dengan kacang merah atau krim keju. Asal usul dorayaki sendiri bermula di zaman Edo di Jepun, di mana ia dikenali sebagai "kashikiribi" atau "mikasa". Namun, nama "dorayaki" baru diperkenalkan pada awal abad ke-20.

Bahan-bahan untuk Dorayaki

Untuk membuat dorayaki, kita memerlukan bahan-bahan berikut:
  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 1/2 cawan gula
  3. 2 biji telur
  4. 2 sudu besar madu
  5. 1 sudu kecil baking powder
  6. 1/2 cawan air
  7. Sedikit minyak untuk menggoreng
  8. Isian kegemaran anda (kacang merah, krim keju, dll.)

Cara Membuat Dorayaki

1. Campurkan tepung gandum, gula, dan baking powder dalam mangkuk besar.2. Dalam mangkuk lain, pukul telur sehingga sebati. Kemudian masukkan madu dan kacau rata.3. Masukkan campuran telur ke dalam mangkuk tepung gandum dan kacau rata. Kemudian, masukkan air dan kacau hingga sebati.4. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan pastikan api adalah sederhana.5. Tuangkan satu sudu adunan ke dalam kuali. Biarkan ia membentuk bulatan yang cantik dan rata. 6. Bila permukaan kek mula kelihatan kering dan berbuih-buih, balikkan kek dengan perlahan. Biarkan kek masak sehingga kedua-dua belah permukaannya menjadi kekuningan.7. Angkat kek dari kuali dan letakkan di atas kertas tisu untuk menyerap minyak berlebihan.8. Ulangi langkah 5 hingga 7 sehingga adunan habis.

Isian untuk Dorayaki

Untuk isian, anda boleh menggunakan kacang merah yang sudah direbus dan dipulas gula atau krim keju yang sudah dicampur dengan gula. Untuk mengisi dorayaki, anda boleh gunakan satu sudu isian dan letakkan di atas satu keping kek. Kemudian, letakkan kek yang lain di atasnya dan tekan perlahan-lahan.

Cara Penyajian Dorayaki

Dorayaki boleh disajikan sebagai pencuci mulut atau sebagai snek petang. Anda boleh menghidangkan dorayaki dengan teh hijau atau teh o.

Kesimpulan

Itulah resepi dorayaki yang mudah dan sedap. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan mengisi dorayaki dengan isian kegemaran anda. Jangan lupa kongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda dan cuba resepi lain yang menarik. Jumpa lagi di artikel seterusnya!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Dorayaki: Kek Jepun yang Manis dan Lembut"