Resepi Gulai Kuning Ikan Tongkol
Bahan-Bahan:
- 500g ikan tongkol
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 batang serai
- 1 cm kunyit
- 1 cm belacan
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
Hello Sobat Mai! Kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda resepi gulai kuning ikan tongkol yang sangat sedap dan mudah untuk disediakan. Ikan tongkol dipilih kerana ia mempunyai daging yang tebal dan enak dimakan dengan kuah gulai.
Cara-Cara:
1. Bersihkan ikan tongkol dan potong menjadi kepingan yang sesuai.
2. Tumbuk bawang besar, bawang putih, halia, serai, kunyit dan belacan dalam sebuah lesung batu.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
4. Masukkan air dan biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan tongkol ke dalam kuali dan biarkan mendidih selama 10 minit.
6. Tambahkan santan pekat dan garam.
7. Kacau perlahan dan biarkan masak selama 5 minit.
8. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Gulai kuning ikan tongkol ini sangat sesuai dimakan bersama-sama dengan nasi panas. Kuah gulai yang lemak dan pekat mempunyai rasa yang sangat sedap dan pasti menjadi kegemaran semua orang.
Anda juga boleh menambahkan bahan-bahan yang lain seperti kentang, kobis dan terung ke dalam gulai ini untuk memberikan pelbagai tekstur dan rasa yang lebih lazat.
Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan dengan keluarga dan rakan-rakan anda.
Kesimpulan:
Resepi gulai kuning ikan tongkol ini sangat mudah untuk disediakan dan pasti menjadi kegemaran semua orang di rumah. Anda boleh menambahkan bahan-bahan yang lain untuk memberikan lebih banyak tekstur dan rasa yang lazat. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Gulai Kuning Ikan Tongkol"