Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ikan Cencaru Sambal Resepi Masakan Kampung

Resepi Ikan Cencaru Sambal Resepi Masakan KampungSource: bing.com

Ikan Cencaru Sambal

Sobat Mai, hari ini kita akan membincangkan resepi ikan cencaru sambal yang pastinya sedap dan menyelerakan. Ikan cencaru adalah salah satu jenis ikan yang popular di kalangan masyarakat Malaysia. Ia juga dipanggil sebagai ikan selayang. Ikan ini biasanya diolah dengan pelbagai jenis masakan seperti ikan bakar, ikan goreng dan juga ikan masak lemak. Tetapi kali ini kita akan cuba resepi ikan cencaru sambal yang memang menjadi kegemaran ramai.

Bahan-bahan

Sobat Mai, sebelum kita masuk ke dalam resepi, jom kita lihat dahulu bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat ikan cencaru sambal ini. Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah:
  • 6 helai ikan cencaru
  • 2 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 10 biji cili kering
  • 2 tangkai serai
  • 1 inci halia
  • 2 sudu besar cili boh
  • 1 sudu besar belacan
  • 1 sudu teh gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air
  • Cara-cara

    Sobat Mai, setelah kita tahu bahan-bahan yang diperlukan, jom kita lihat pula cara-cara untuk membuat ikan cencaru sambal yang sedap ini.1. Pertama sekali, bersihkan ikan cencaru dan buang kepala dan sisik-sisiknya.2. Kemudian, lumurkan garam pada ikan dan biarkan selama 10 minit.3. Selepas itu, panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan sehingga garing dan kuning keemasan.4. Angkat ikan dan toskan minyak.5. Kupas dan hiris halus bawang besar, bawang putih, serai dan halia.6. Kemudian, rebus cili kering dalam air panas selama 10 minit dan toskan airnya.7. Tumbuk cili kering bersama belacan sehingga hancur.8. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dihiris tadi hingga naik bau.9. Masukkan cili boh dan tumis lagi hingga naik bau.10. Kemudian, masukkan cili kering yang telah ditumbuk tadi dan gaulkan dengan bahan-bahan yang telah ditumis tadi.11. Masukkan air dan gula, kacau rata dan biarkan mendidih.12. Kemudian, masukkan ikan cencaru yang telah digoreng tadi dan gaulkan dengan sos sambal.13. Masak selama 5 minit sehingga ikan cencaru betul-betul masak.14. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

    Kesimpulan

    Sobat Mai, itulah resepi ikan cencaru sambal yang sedap dan menyelerakan. Resepi ini sangat mudah untuk diikuti dan pastinya menjadi kegemaran ramai. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan rasai kelezatannya. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik ya Sobat Mai!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Ikan Cencaru Sambal Resepi Masakan Kampung"