Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ikan Kembung Azie Kitchen

Resepi Ikan Kembung Azie KitchenSource: bing.com

Salam Sobat Mai, Apa Khabar?

Hari ini, Azie Kitchen ingin berkongsi resepi ikan kembung yang sangat sedap dan mudah untuk dipersiapkan. Ikan kembung merupakan salah satu ikan yang sangat popular di Malaysia. Ia biasanya dijual pada harga yang sangat berpatutan dan boleh didapati di pasar-pasar ikan atau kedai runcit terdekat. Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui resepi yang mudah dan sedap!

Bahan-bahan

  • 8 ekor ikan kembung
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • 2 cm halia (diketuk)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 inci lengkuas (diketuk)
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk cili
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu besar minyak masak

Cara-cara

1. Bersihkan ikan kembung dan lumurkan sedikit garam di atas ikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk halus sehingga wangi.
3. Masukkan jintan manis, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili, serbuk lada hitam, dan garam. Kacau sebati.
4. Letakkan ikan kembung dalam kuali dan masakkan ikan sehingga masak (sekitar 5-7 minit).
5. Angkat ikan dan letakkan di atas pinggan.
6. Hidangkan ikan kembung bersama nasi putih panas.

Kesimpulan

Itulah resepi ikan kembung yang sangat mudah dan sedap. Ia sesuai dimakan bersama keluarga tercinta. Cuba resepi ini dan dapatkan pengalaman baru dalam memasak. Semoga berjaya.

Jumpa Lagi di Resepi Lain Yang Menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ikan Kembung Azie Kitchen"