Resepi Ikan Siakap Stim
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap bersaiz sederhana
- 4 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 inci halia (diketuk)
- 2 tangkai daun bawang (diiris halus)
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar kicap cair
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan membuat resepi ikan siakap stim yang pastinya sedap dan mudah untuk dibuat. Ikan siakap merupakan salah satu ikan yang sering dijadikan hidangan utama dalam acara-acara istimewa. Jadi, mari kita mulai dengan melihat bahan-bahan yang diperlukan.
Cara Memasak
- Bersihkan ikan siakap dan potong menjadi 3 atau 4 bahagian.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
- Tambahkan air secukupnya dan masukkan sos tiram, sos cili, dan kicap cair.
- Kacau rata dan biarkan sos mendidih.
- Letakkan ikan siakap dalam sos dan biarkan ia masak selama 5 minit.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Letakkan daun bawang di atas ikan dan tutup kuali.
- Biarkan ikan siakap stim selama 10 minit atau sehingga masak dengan sempurna.
- Angkat ikan siakap dan letakkan di atas pinggan saji.
- Tuangkan sos dari kuali ke atas ikan siakap.
- Hidangkan dengan nasi panas.
Itulah cara mudah untuk membuat resepi ikan siakap stim yang sedap dan enak. Anda boleh menambahkan bahan-bahan yang lain seperti cendawan atau sayur-sayuran untuk menambahkan rasa dan nutrisi pada hidangan ini. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan dengan keluarga dan rakan-rakan anda.
Kesimpulan
Resepi ikan siakap stim adalah hidangan yang mudah dan sedap untuk dibuat. Ia boleh dihidangkan pada acara-acara istimewa atau sebagai hidangan harian. Bahan-bahan yang diperlukan juga mudah didapati di pasaraya atau kedai-kedai runcit. Jangan lupa untuk mencuba resepi ikan siakap stim ini di rumah dan nikmati hidangan yang sedap dan sihat bersama keluarga dan rakan-rakan anda. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ikan Siakap Stim"