Resepi Ikan Talapia Berkuah untuk Santapan Sedap
Mari Mencuba Resepi Ikan Talapia Berkuah yang Mudah dan Sedap
Hello Sobat Mai, apa khabar hari ini? Bagaimana dengan selera anda hari ini? Jika anda sedang mencari hidangan ikan yang mudah dan sedap, maka resepi ikan talapia berkuah ini mungkin menjadi pilihan yang tepat untuk anda.
Ikan talapia adalah salah satu jenis ikan yang sering digunakan dalam masakan Malaysia. Ianya mempunyai daging yang empuk dan mudah disediakan. Apabila dimasak dengan kuah yang pekat dan beraroma, ikan talapia akan menjadi hidangan yang pasti disukai oleh semua orang.
Bahan-bahan yang Diperlukan untuk Resepi Ikan Talapia Berkuah
Cara-cara untuk Menghasilkan Resepi Ikan Talapia Berkuah yang Sedap
1. Bersihkan ikan talapia dengan baik dan potong menjadi dua bahagian. Letakkan ikan dalam pinggan dan taburkan sedikit garam dan gula. Biarkan ikan selama 10 minit.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan cili boh dan kacau sebati. Biarkan tumisan hingga separuh masak.
4. Masukkan santan pekat dan air. Kacau sebati dan biarkan kuah mendidih.
5. Masukkan ikan talapia ke dalam kuah dan biarkan mendidih selama 10-15 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya.
6. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
7. Angkat ikan talapia berkuah dan hidangkan dengan nasi putih yang hangat.
Nikmati Hidangan Ikan Talapia Berkuah yang Sedap
Resepi ikan talapia berkuah ini sangat mudah untuk disediakan dan pasti menjadi hidangan yang sesuai untuk santapan seisi keluarga. Kuah yang beraroma dan pekat akan membuatkan hidangan ini menjadi lebih sedap. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti kobis atau bendi ke dalam hidangan ini untuk membuatkan hidangan ikan talapia berkuah menjadi lebih lazat dan sihat.
Jangan lupa untuk mencuba resepi yang lain di laman web kami. Jumpa lagi di resepi yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ikan Talapia Berkuah untuk Santapan Sedap"