Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ikan Tenggiri Masak Asam

Resepi Ikan Tenggiri Masak AsamSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai!

Hari ini saya akan berkongsi resepi yang pasti akan membuatkan lidah Sobat Mai terliur. Ikan tenggiri masak asam adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Ia merupakan hidangan yang cukup mudah untuk disediakan dan amat sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa sahaja.

Untuk resepi ikan tenggiri masak asam yang enak dan sedap, anda memerlukan bahan-bahan berikut:

  • 500g ikan tenggiri
  • 1 labu bawang besar, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1/4 cawan gula merah
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya
  • Pertama sekali, anda perlu membasuh ikan tenggiri dan potong kecil-kecil. Kemudian, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.

    Selepas itu, masukkan cili kisar dan masak sehingga tumis. Kemudian, tambahkan air asam jawa, gula merah, daun limau purut dan daun kunyit. Kacau sebati dan biarkan ia mendidih.

    Masukkan ikan tenggiri ke dalam periuk dan kacau sebati. Tambahkan sedikit air jika perlu dan biarkan ia masak selama 15-20 minit.

    Setelah ikan masak, tambahkan garam secukup rasa dan kacau sebati. Tutup periuk dan biarkan ia mendidih selama 5 minit.

    Hidangkan ikan tenggiri masak asam dengan nasi panas dan sambal belacan. Selamat mencuba!

    Kesimpulan

    Resepi ikan tenggiri masak asam adalah hidangan yang sangat sedap dan mudah untuk disediakan. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan pasti akan menjadi hidangan kegemaran keluarga anda. Ingatlah untuk memasak dengan penuh kasih sayang dan semoga berjaya!

    Terima kasih kerana membaca artikel ini. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Ikan Tenggiri Masak Asam"