Resepi Itik Salai yang Sedap dan Mudah
Bahan-bahan:
- 1 ekor itik
- 2 helai daun pandan
- 2 batang serai
- 1 inci halia
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- Garam secukupnya
- Gula secukupnya
- Air secukupnya
- Minyak masak secukupnya
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan berbicara tentang resepi itik salai yang sedap dan mudah. Itik salai adalah hidangan tradisional Melayu yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini biasanya dimasak dengan menggunakan itik yang diasapkan terlebih dahulu. Itik salai biasanya dimakan dengan nasi impit dan kuah kacang. Mari kita lihat cara untuk memasak hidangan ini.
Cara Memasak:
Pertama-tama, bersihkan itik dan potong menjadi beberapa bahagian yang lebih kecil. Kemudian, rebus itik dalam air selama 10 minit untuk menghilangkan bau hanyir. Selepas itu, toskan itik dan ketepikan.
Kemudian, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan daun pandan sehingga wangi. Kemudian, masukkan ketumbar, jintan manis, dan serbuk kunyit. Kacau rata.
Selepas itu, masukkan itik yang telah di rebus tadi dan gaul rata dengan bahan-bahan yang telah ditumis tadi. Kemudian, tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih selama 30 minit.
Tambahkan garam dan gula secukupnya untuk menyesuaikan rasa. Masak sehingga itik empuk dan lembut.
Cara Menghidang:
Sedia untuk dihidangkan dengan nasi impit dan kuah kacang. Anda juga boleh menambahkan beberapa sayur-sayuran seperti kacang panjang atau kobis untuk memberi lebih banyak nutrisi pada hidangan ini. Selamat mencuba!
Kesimpulan:
Itulah resepi itik salai yang sedap dan mudah. Hidangan ini sesuai untuk dihidangkan pada majlis-majlis atau acara keluarga. Selamat mencuba dan semoga menjadi hidangan kegemaran anda.
Jangan lupa untuk mencari resepi-resepi lain yang menarik di laman web kami. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Itik Salai yang Sedap dan Mudah"