Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kari Pekat Ikan Merah

Resepi Kari Pekat Ikan MerahSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 500g ikan merah (dibersihkan dan dipotong kecil-kecil)
  • 1 biji bawang besar (diketuk)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2 inci halia (diketuk)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 helai daun kari
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak masak

Hello Sobat Mai! Kali ini, saya akan berkongsi resepi kari pekat ikan merah yang sangat sedap dan lazat. Kari pekat ikan merah adalah salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Hidangan ini mempunyai rasa yang lemak dan kaya dengan rempah-rempah yang memberikan rasa yang sangat sedap. Jom kita mulakan!

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, serai dan daun kari hingga naik bau.
  3. Tambahkan serbuk kari dan kunyit ke dalam kuali dan kacau rata selama 2 minit.
  4. Masukkan ikan merah ke dalam kuali dan kacau rata dengan rempah-rempah selama 5 minit.
  5. Tuangkan air ke dalam kuali dan biarkan ia mendidih.
  6. Kurangkan api dan biarkan ia masak selama 15 minit.
  7. Tuangkan santan pekat ke dalam kuali dan kacau rata.
  8. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

Itulah resepi kari pekat ikan merah yang sangat sedap dan lazat. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan. Jangan lupa untuk mencuba resepi kari pekat yang lain juga. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Selamat mencuba!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kari Pekat Ikan Merah"