Resepi Kari Udang Sheila Rusly
Bahan-bahan:
- 500g udang
- 2 biji bawang besar
- 1 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar rempah kari
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 cawan santan pekat
- 2 tangkai daun kari
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Air secukupnya
- Minyak masak
Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berbagi resepi kari udang yang sangat sedap dan mudah untuk dipraktikkan. Resepi ini berasal dari Sheila Rusly, seorang chef ternama di Malaysia. Mari kita mulai membuatnya!
Cara Memasak:
1. Bersihkan udang dan sisihkan.
2. Tumbuk halus bawang putih dan halia.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar hingga wangi.
4. Masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga kekuningan.
5. Masukkan rempah kari dan serbuk kunyit, kacau rata.
6. Tuangkan sedikit air dan biarkan rempah masak hingga pekat.
7. Masukkan udang dan kacau rata.
8. Tuangkan santan dan daun kari. Kacau rata dan masak hingga udang masak.
9. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
10. Biarkan kari mendidih selama 5-10 minit.
11. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.
Kesimpulan:
Itulah resepi kari udang Sheila Rusly yang sangat sedap dan mudah untuk dipraktikkan. Jangan lupa untuk mencuba sendiri di rumah dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Kari Udang Sheila Rusly"