Resepi Karipap Sukatan Cawan
Bahan-bahan:
- 1 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/4 cawan susu tepung
- 1 sudu teh garam
- 1/2 cawan air sejuk
- 1/2 cawan mentega/margarin (dipotong kecil-kecil)
- 2 biji kentang (dikupas, dipotong kecil-kecil dan direbus)
- 1 biji bawang besar (dihiris halus)
- 1 ulas bawang putih (dihiris halus)
- 1/2 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 4 sudu besar minyak masak
- Caruman telur untuk sapuan
Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi karipap sukatan cawan yang sangat mudah dan sedap. Karipap ini sangat sesuai dimakan sebagai sarapan atau sebagai snek petang. Jom kita mulakan!
Cara-cara:
1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung dan garam dalam mangkuk besar. Gaul rata.
2. Masukkan mentega/margarin ke dalam mangkuk tersebut dan uli sehingga adunan menjadi serbuk halus.
3. Tambahkan air sejuk sedikit-sedikit ke dalam adunan dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
4. Balutkan adunan dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
6. Masukkan jintan manis, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan serbuk lada hitam ke dalam kuali dan kacau rata.
7. Masukkan kentang yang telah dipotong kecil-kecil ke dalam kuali dan kacau rata sehingga semua bahan tercampur.
8. Biarkan adunan kentang sejuk.
9. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan sapu sedikit caruman telur pada permukaannya.
10. Ambil sebahagian adunan dan bulatkan menjadi bola kecil-kecil.
11. Canai adunan sehingga nipis dan letakkan sedikit adunan kentang di tengah-tengahnya.
12. Lipat adunan menjadi bentuk separuh bulan dan tekan bahagian tepi dengan garpu.
13. Goreng karipap dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
14. Angkat dan toskan minyak pada tisu dapur.
15. Karipap sukatan cawan siap untuk dinikmati!
Kesimpulan:
Resepi karipap sukatan cawan ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Anda boleh menikmatinya sebagai sarapan atau snek petang bersama keluarga. Jangan lupa untuk menyediakan sos cili sebagai pendamping. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat beramal dengan memasak.
Post a Comment for "Resepi Karipap Sukatan Cawan"