Resepi Kek Batik Indulgence
Bahan-Bahan:
- 200g biskut Marie
- 200g coklat masakan
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan krim masam
- 1 cawan kacang badam, dicincang kasar
- 1/2 cawan biji buah delima
Hello Sobat Mai! Siapa yang tidak suka dengan kek batik, kan? Kali ini, saya akan berbagi resepi kek batik indulgence yang pasti akan membuat lidah Anda bergoyang. Mempunyai rasa yang manis, lembut, dan dipenuhi dengan pelbagai tekstur, kek batik indulgence ini pastinya akan memuaskan selera keluarga Anda.
Cara Membuat:
1. Hancurkan biskut Marie dengan menggunakan blender atau alat pengisar makanan.
2. Lelehkan coklat masakan di dalam mangkuk yang sesuai dengan kaedah double boiler.
3. Setelah coklat mencair, masukkan susu pekat dan krim masam ke dalam mangkuk yang sama dan kacau rata.
4. Kemudian, masukkan biskut Marie yang telah dihancurkan ke dalam campuran coklat dan adun rata.
5. Setelah itu, masukkan kacang badam yang telah dicincang kasar dan biji buah delima ke dalam campuran dan adun rata.
6. Tuangkan adunan ke dalam bekas yang telah dilapisi dengan kertas minyak.
7. Ketuk-ketukkan bekas kek batik agar adunan tersebar dengan rata.
8. Bekukan kek batik dalam peti sejuk selama 2-3 jam atau sehingga kek batik mengeras.
Cara Penyajian:
1. Keluarkan kek batik dari peti sejuk dan potong kek batik mengikut saiz yang dikehendaki.
2. Hidangkan kek batik indulgence yang enak dan sedap ini kepada keluarga dan sahabat-sahabat Anda.
Kesimpulan
Demikianlah resepi kek batik indulgence yang enak dan sedap ini. Sangat mudah dan cepat untuk disediakan, kek batik ini pastinya akan menjadi kegemaran keluarga Anda. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kek Batik Indulgence"