Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kek Batik Marie dengan Topping Coklat Ganache

Resepi Kek Batik Marie Dengan Topping Coklat GanacheSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai!

Kali ini, saya ingin berkongsi resepi kek batik marie dengan topping coklat ganache yang pasti akan memuaskan selera anda. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan, jadi jangan lepaskan peluang untuk mencuba!

Bahan-bahan:

  • 2 paket biskut Marie
  • 1 tin susu pekat manis
  • 100g mentega
  • 4 sudu besar serbuk koko
  • 1/2 cawan air panas
  • 100g coklat masakan
  • 1/4 cawan susu cair
  • 1/2 cawan whipped cream
  • Cara-cara:

    1. Hancurkan biskut marie menggunakan blender atau letakkan dalam plastik dan hentak dengan penggelek hingga hancur.

    2. Cairkan mentega dan susu pekat dalam kuali di atas api yang sederhana. Kacau sehingga sebati.

    3. Masukkan serbuk koko dan air panas ke dalam kuali dan kacau sehingga sebati.

    4. Masukkan biskut marie ke dalam adunan koko dan kacau hingga sebati.

    5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan permukaannya. Bekukan dalam peti sejuk selama 10 minit.

    6. Cairkan coklat masakan dan susu cair dalam kuali di atas api yang sederhana. Kacau sehingga sebati.

    7. Tuangkan adunan coklat ke atas kek batik marie yang telah dibekukan tadi. Bekukan semula dalam peti sejuk selama 10 minit.

    8. Keluarkan kek dari peti sejuk dan taburkan whipped cream di atasnya sebagai topping.

    Kesimpulan:

    Itulah resepi kek batik marie dengan topping coklat ganache yang pasti akan memuaskan selera. Ia sangat mudah dan cepat untuk disediakan, jadi jangan lepaskan peluang untuk mencuba!

    Sekian, sampai jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Kek Batik Marie dengan Topping Coklat Ganache"