Resepi Kek Blackforest Jerman
Bahan-bahan:
- 250g tepung gandum
- 200g gula halus
- 100g coklat pekat
- 100g mentega
- 4 biji telur
- 1 cawan susu segar
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 cawan ceri buatan
- Whipped cream secukupnya
Hello Sobat Mai, hari ini saya ingin berkongsi resepi kegemaran saya iaitu resepi kek Blackforest Jerman. Kek ini sangat popular di seluruh dunia dan pasti akan memikat selera anda. Mari kita mulakan!
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius dan sapu mentega ke dalam bekas kek.
2. Pukul mentega dan gula halus hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul.
4. Tambahkan esen vanila dan adun rata.
5. Ayakkan tepung dan baking powder bersama-sama dan masukkan ke dalam adunan secara beransur-ansur.
6. Cairkan coklat pekat dan masukkan ke dalam adunan.
7. Tuang susu segar dan adun rata.
8. Tuangkan adunan ke dalam bekas kek dan bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak.
9. Biarkan kek sejuk dan belah dua secara mendatar.
10. Sapu whipped cream di antara lapisan kek dan taburkan ceri buatan di atasnya.
11. Hias kek dengan whipped cream dan ceri buatan.
Kesimpulan
Itulah resepi kek Blackforest Jerman yang pasti akan memukau selera anda. Kek ini sangat sesuai dihidangkan pada majlis-majlis istimewa seperti ulang tahun, hari jadi dan sebagainya. Anda juga boleh mencuba variasi resepi ini dengan menggunakan buah-buahan yang lain seperti strawberry atau kiwi. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda dan selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kek Blackforest Jerman"