Resepi Kek Carrot Anna Olson
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- 1/2 sudu teh serbuk halia
- 4 biji telur
- 1 cawan gula perang
- 3/4 cawan minyak sayuran
- 2 cawan carrot parut
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan walnut cincang
Hello Sobat Mai! Resepi kek carrot Anna Olson adalah salah satu kegemaran saya. Kek ini sangat lembut dan bercita rasa wangi kayu manis. Carrot yang diparut dalam kek memberikan rasa manis dan nutrisi yang tinggi. Mari kita mulakan dengan bahan-bahan yang diperlukan.
Cara membuat:
- Preheat oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
- Ayatkan tepung gandum, baking powder, garam, kayu manis dan halia dalam mangkuk besar.
- Pukul telur dan gula perang dengan pengadun elektrik hingga kembang dan berwarna kuning pucat.
- Tambahkan minyak sayuran secara perlahan-lahan sambil terus memukul adunan.
- Campurkan campuran tepung ke dalam adunan telur secara perlahan-lahan sehingga sebati.
- Tambahkan carrot parut, kismis dan walnut cincang ke dalam adunan dan kacau hingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan dan ratakan permukaannya.
- Bakar selama 45-50 minit atau sehingga kek masak.
- Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk selama 10 minit sebelum dihidang.
Tips:
Untuk membuat kek carrot yang lebih wangi, boleh tambahkan sedikit serbuk kulit kayu manis.
Kesimpulan:
Itulah resepi kek carrot Anna Olson yang sangat sedap dan mudah. Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini di rumah. Kek carrot ini sesuai untuk dihidangkan pada waktu pagi atau petang bersama-sama dengan secawan teh atau kopi.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kek Carrot Anna Olson"