Resepi Kek Marble Sukatan Cawan
Assalamualaikum Sobat Mai
Hello Sobat Mai! Pasti kalian suka dengan kek marble bukan? Ya, memang kek ini sangat popular di kalangan masyarakat kita. Hari ini, saya ingin berkongsi resepi kek marble sukatan cawan yang sangat mudah untuk dilakukan. Resepi ini juga sesuai untuk mereka yang baru belajar memasak. So, jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi yang sedap ini, ya!Bahan-bahan:
Cara Membuat:
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
2. Campurkan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat dalam satu bekas dan ayakkan bersama-sama.
3. Pukul telur dan gula hingga kembang dan berwarna kuning keputihan.
4. Masukkan minyak masak dan susu segar ke dalam adunan telur dan gula tersebut. Gaul rata.
5. Masukkan campuran tepung, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam adunan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati.
6. Bahagi adunan menjadi dua bahagian yang sama rata. Tambahkan serbuk koko ke dalam satu bahagian adunan dan kacau rata.
7. Ambil satu loyang dan sapukan sedikit minyak pada permukaannya.
8. Tuangkan adunan ke dalam loyang secara berganti-ganti. Hentakkan loyang ke atas meja untuk mengeluarkan udara di dalam adunan.
9. Gunakan garfu untuk membuat corak kek marble pada adunan.
10. Masukkan loyang ke dalam oven dan bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga kek masak betul.
11. Keluarkan kek dari oven dan biarkan ia sejuk sebelum dihidang.
Kesimpulan
Itulah resepi kek marble sukatan cawan yang mudah dan sedap. Resepi ini sesuai untuk dihidangkan ketika ada tetamu datang ke rumah ataupun sebagai pencuci mulut selepas makan. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan yang lain. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik, Sobat Mai!
Post a Comment for "Resepi Kek Marble Sukatan Cawan"