Resepi Kek Pisang Gebu Guna Blender
Assalamualaikum Sobat Mai!
Bagi penggemar kek, pasti tahu bahawa kek pisang gebu merupakan salah satu kek yang paling digemari oleh semua orang. Kek ini mempunyai rasa yang manis dan lembut, serta tekstur yang gebu dan lembap. Namun, tidak semua orang tahu cara membuat kek pisang gebu yang sedap dan gebu.
Di sini, saya akan kongsikan resepi kek pisang gebu yang sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Anda hanya perlu menggunakan blender untuk mengisar bahan-bahan ke dalam adunan kek. Jadi, mari kita mulakan resepi ini!
Bahan-bahan:
- 3 biji pisang yang sudah masak
- 3 biji telur
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan tepung kek
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanilla
- Secubit garam
Cara-cara:
1. Pertama sekali, panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius. Kemudian, sapukan mentega ke dalam loyang kek yang telah dialaskan dengan kertas minyak.
2. Kemudian, masukkan semua bahan-bahan ke dalam blender dan kisar hingga menjadi adunan yang halus dan gebu.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan tadi dan ratakan permukaannya.
4. Letakkan loyang kek dalam oven dan bakar selama kira-kira 35 hingga 40 minit atau sehingga kek masak dengan sempurna.
5. Setelah kek masak, keluarkan dari oven dan biarkan ia sejuk selama 5 hingga 10 minit sebelum dikeluarkan dari loyang.
6. Setelah itu, hias kek dengan irisan pisang atau gula icing jika dikehendaki.
Kesimpulan
Jadi, itulah resepi kek pisang gebu yang mudah dan sedap menggunakan blender. Anda tidak perlu membeli mixer mahal atau mengadun secara manual lagi. Dengan menggunakan blender, anda dapat mengisar bahan-bahan ke dalam adunan kek yang halus dan gebu dengan cepat dan mudah. Jangan lupa cuba resepi ini di rumah dan kongsikan bersama keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi yang menarik lainnya!
Post a Comment for "Resepi Kek Pisang Gebu Guna Blender"