Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kek Span Vanila Badam

Resepi Kek Span Vanila BadamSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 200g mentega, suhu bilik
  • 200g gula kastor
  • 4 biji telur besar, suhu bilik
  • 200g tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh vanila essence
  • 100g badam cincang
  • 50ml susu segar

Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi resepi kek span vanila badam yang pasti akan memikat selera anda. Resepi ini sangat mudah untuk diikuti dan pastinya akan menjadi kegemaran keluarga anda. Mari kita mulakan!

Cara-cara:

1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius. Sapu sedikit mentega pada loyang kek dan taburkan tepung gandum pada permukaannya.

2. Pukul mentega dan gula kastor dengan mixer elektrik pada kelajuan sederhana hingga sebati dan lembut.

3. Masukkan telur satu persatu dan pukul setiap telur sehingga sebati sebelum menambah telur yang seterusnya.

4. Ayakkan tepung gandum dan baking powder bersama-sama dan masukkan ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan-lahan.

5. Tambahkan vanila essence dan badam cincang ke dalam adunan dan kacau hingga sebati.

6. Akhir sekali, masukkan susu segar ke dalam adunan dan kacau hingga sebati.

7. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan ratakan permukaannya.

8. Bakar kek selama 40-45 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya dan berwarna keemasan.

9. Keluarkan kek dari oven dan biarkan ia sejuk selama 10 minit sebelum mengeluarkan kek dari loyang kek dan membiarkannya sejuk sepenuhnya.

Kesimpulan:

Itulah resepi kek span vanila badam yang pasti akan memikat selera anda. Kek ini sangat mudah untuk dibuat dan pasti akan menjadi kegemaran keluarga anda. Jangan lupa untuk memastikan bahawa semua bahan disediakan sebelum memulakan proses pembuatan kek. Saya harap anda akan mencuba resepi ini dan membiarkannya menjadi kegemaran anda. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kek Span Vanila Badam"