Resepi Kerepek Pisang yang Sedap dan Mudah Dibuat
Selamat datang Sobat Mai!
Kerepek pisang memang menjadi makanan yang digemari di Malaysia. Terutama ketika berada di kampung halaman, pasti ada yang menjual kerepek pisang yang enak. Kini, Sobat Mai juga boleh membuat sendiri kerepek pisang yang sedap dan mudah dibuat di rumah. Bahan-bahannya mudah didapati dan caranya pun mudah.
Pertama-tama, Sobat Mai perlu membeli pisang yang cukup masak. Untuk membuat kerepek pisang, pisang yang masak lebih sesuai. Sobat Mai juga perlu mengupas kulit pisang dan memotongnya dengan ketebalan yang sama. Jangan terlalu nipis atau terlalu tebal.
Setelah itu, rendam pisang yang telah dipotong dalam air garam selama beberapa minit. Kemudian, tiriskan pisang dan keringkan dengan lap kain atau tisu dapur.
Setelah itu, panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak cukup banyak untuk menggoreng pisang. Apabila minyak sudah cukup panas, masukkan pisang ke dalam kuali dan goreng hingga kekuningan.
Apabila kerepek pisang sudah masak, tiriskan minyak dengan menggunakan penapis atau saringan. Kemudian, letakkan kerepek pisang di atas kertas tisu untuk menyerap minyak yang berlebihan.
Kerepek pisang yang sudah siap boleh disimpan dalam bekas kedap udara. Kerepek pisang boleh disimpan selama beberapa hari dan masih sedap dimakan.
Selain itu, Sobat Mai juga boleh menambahkan bahan-bahan lain untuk menambah rasa pada kerepek pisang. Contohnya, gula halus, serbuk kayu manis, atau serbuk kari. Namun, pastikan tidak terlalu banyak menambahkan bahan-bahan tersebut.
Kesimpulan
Itulah resepi kerepek pisang yang sedap dan mudah dibuat. Bahan-bahannya mudah didapati dan caranya pun mudah. Sobat Mai boleh membuat kerepek pisang sendiri di rumah dan menikmatinya bersama keluarga.
Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik dan jumpa lagi di artikel resepi seterusnya!
Post a Comment for "Resepi Kerepek Pisang yang Sedap dan Mudah Dibuat"