Source: bing.comPengenalan
Hello Sobat Mai, terima kasih telah membaca artikel saya tentang resepi keropok lekor Terengganu. Keropok lekor adalah makanan tradisional Terengganu yang sangat popular di seluruh negara. Makanan ini terbuat dari ikan tenggiri yang diproses dan dijadikan adunan yang digoreng. Keropok lekor biasanya dimakan dengan sos cili atau kicap. Mari kita pelajari bagaimana membuat keropok lekor yang enak dan lembut.
Bahan-bahan
Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat keropok lekor:
500g ikan tenggiri200g tepung sagu100g tepung ubi kayu1 biji bawang besar1 batang serai (dihiris)2 helai daun pandanGaram secukup rasaAir secukupnyaCara membuat
1. Bersihkan ikan tenggiri dan potong menjadi kecil-kecil.2. Campurkan ikan tenggiri, tepung sagu, tepung ubi kayu, bawang besar, serai, daun pandan dan garam dalam satu bekas.3. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.4. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi lembut dan mudah dibentuk.5. Ambil sebahagian adunan dan bentuk menjadi silinder.6. Rebuskan air dalam periuk dan masukkan keropok lekor yang sudah dibentuk.7. Masak hingga terapung dan masak selama 10 minit.8. Angkat dan toskan keropok lekor.9. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng keropok lekor hingga kekuningan.10. Angkat dan toskan.
Kesimpulan
Resepi keropok lekor Terengganu ini sangat mudah dan cepat untuk dibuat. Anda boleh menikmati keropok lekor ini sebagai snek petang atau hidangan utama. Sekiranya anda ingin menambahkan rasa pedas, bolehlah menggunakan sos cili atau kicap sebagai hidangan pendamping. Selamat mencuba resepi ini dan nikmati keropok lekor yang enak dan lembut.Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Keropok Lekor Terengganu"