Resepi Kerutuk Daging Kelantan
Bahan-bahan yang Diperlukan
Sobat Mai, sebelum memulakan resepi ini, pastikan anda mempunyai bahan-bahan berikut:
- 1 kg daging lembu
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 4 cm halia
- 2 batang serai
- 2 keping asam keping
- 1/2 cawan santan pekat
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Air secukupnya
Cara Memasak
Berikut adalah langkah-langkah untuk memasak kerutuk daging Kelantan:
- Cuci bersih daging lembu dan potong kecil-kecil. Kemudian rebus daging hingga empuk.
- Tumbuk halia dan serai sehingga lumat dan halus.
- Goreng bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan halia dan serai yang telah ditumbuk tadi dalam kuali dan goreng sehingga naik bau.
- Masukkan daging yang telah direbus dan bancuhkan rata.
- Tambahkan air secukupnya dan biarkan ia mendidih.
- Tambahkan asam keping dan kacau rata.
- Tambahkan santan pekat dan kacau rata sehingga kerutuk menjadi pekat.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan ia mendidih selama 5-10 minit.
- Hidangkan kerutuk daging dengan nasi panas.
Tips Memasak
Agar kerutuk daging Kelantan yang anda masak ini menjadi lebih sedap, anda boleh menambahkan rempah-rempah seperti jintan manis, ketumbar dan kari.
Kesimpulan
Itulah resepi kerutuk daging Kelantan yang sempurna untuk dihidangkan pada waktu makan tengahari atau malam. Rasanya yang sedap pasti akan memuaskan selera anda dan keluarga. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan kongsikan dengan rakan-rakan anda.
Sekian, jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kerutuk Daging Kelantan"