Resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi
Selamat datang Sobat Mai!
Saya yakin Sobat Mai pasti sukakan masakan yang pedas dan lemak-lemak kan? Hari ini saya ingin berkongsi dengan Sobat Mai resepi ketam masak lemak cili padi yang pasti akan memuaskan selera anda. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan.
Untuk memasak ketam masak lemak cili padi ini, anda memerlukan bahan-bahan seperti berikut:
Pertama sekali, cuci bersih ketam dan rebus dalam air mendidih selama 5 minit. Angkat dan toskan airnya.
Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan serai, bawang merah, bawang putih, halia dan daun limau purut sehingga naik bau. Masukkan cili padi dan tumis sehingga layu.
Masukkan ketam ke dalam kuali dan gaulkan dengan bahan tumis tadi. Masukkan santan pekat dan air, dan kacau sebati.
Biarkan masakan mendidih selama 10-15 minit atau sehingga ketam masak. Tambahkan garam secukup rasa.
Hidangkan ketam masak lemak cili padi panas dengan nasi putih dan sayur-sayuran.
Terdapat beberapa tips yang boleh Sobat Mai ikuti untuk memastikan ketam masak lemak cili padi yang dimasak enak dan sedap:
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi"