Resepi Ketam Rebus Ketuk Serai
Hello Sobat Mai! Sekarang ini, hidangan laut sedang menjadi trend di kalangan masyarakat. Salah satu hidangan laut yang paling digemari adalah ketam rebus ketuk serai. Bagi yang tidak tahu, ketam rebus ketuk serai adalah hidangan laut yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini sangat mudah untuk dibuat dan sangat sedap dimakan.
Bahan-bahan yang Diperlukan
Sekarang, mari kita mulakan dengan cara memasaknya!
Cara Memasak
Pertama sekali, bersihkan ketam dengan menggunakan sikat untuk menghilangkan kotoran dan pasir yang melekat pada kulit ketam. Kemudian, rebus ketam dalam air mendidih selama 10 minit. Setelah itu, keluarkan ketam dari air rebusan dan ketuk ketam dengan menggunakan pemukul daging atau beliung agar kulit ketam terbuka.
Selepas itu, hiris halia, bawang merah, bawang putih dan cili padi. Kemudian, tumis semua bahan yang telah dihiris dengan sedikit minyak masak hingga naik bau.
Setelah tumisan naik bau, masukkan air dan serai yang telah dipotong-potong. Tambahkan garam secukup rasa dan biarkan air mendidih.
Masukkan ketam yang telah diketuk ke dalam air rebusan tadi dan biarkan ia mendidih selama 20 minit. Selepas itu, tutup api dan biarkan ketam rebus ketuk serai tadi berehat selama beberapa minit agar rasanya semakin sedap.
Sajikan hidangan ketam rebus ketuk serai ini di atas pinggan dan taburkan jus limau kasturi untuk menambahkan citarasa yang lebih menyegarkan. Hidangan ini boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi lemak.
Kesimpulan
Itulah resepi ketam rebus ketuk serai yang sangat mudah dan sedap. Anda boleh mencuba sendiri di rumah dengan menggunakan bahan-bahan yang telah disebutkan di atas. Hidangan ini sangat sesuai untuk disajikan semasa majlis makan malam atau kenduri-kenduri. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ketam Rebus Ketuk Serai"