Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ketupat Sotong yang Sedap dan Mudah Dibuat

 Resepi Ketupat Sotong Yang Sedap Dan Mudah Dibuat Source: bing.com

Hello Sobat Mai, Sambut Hari Raya dengan Ketupat Sotong yang Menyelerakan

Mari kita memasuki bulan Ramadan yang penuh berkah dan kita akan segera menyambut Hari Raya Aidilfitri. Mungkin anda mencari resepi yang baru dan unik untuk menu Hari Raya anda. Jangan risau, kerana kami ada resepi yang sesuai untuk anda cuba iaitu resepi Ketupat Sotong yang menyelerakan.Ketupat Sotong adalah hidangan yang sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Hidangan ini merupakan kombinasi ketupat yang dibungkus dengan daun pandan dan diisi dengan sotong yang dimasak dengan rempah yang kaya dan beraroma. Hidangan ini pasti akan menambahkan lagi keceriaan di meja makan anda pada Hari Raya.Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Ketupat Sotong ini sangat mudah didapati dan tidaklah mahal. Anda boleh mendapatkan bahan-bahan ini di pasar raya atau kedai serbaneka berdekatan. Jadi, mari kita mulakan dengan mempersiapkan bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan yang Diperlukan

- 1 kg sotong

- 2 cawan beras

- 4 cawan air

- 1/4 cawan minyak masak

- 1/4 cawan rempah kari

- 1/2 cawan bawang merah yang telah dihiris halus

- 1/4 cawan bawang putih yang telah dihiris halus

- 1/4 cawan halia yang telah dihiris halus

- 1/4 cawan serai yang telah dihiris halus

- 1/4 cawan daun pandan

- Garam secukup rasa

Cara-cara Membuat Ketupat Sotong

1. Bersihkan sotong dan tanggalkan kulitnya. Kemudian, potong sotong menjadi kecil-kecil dan letakkan di dalam mangkuk.2. Tambahkan rempah kari ke dalam mangkuk dan aduk rata dengan sotong. Kemudian, biarkan sotong dan rempah kari berendam selama 10 minit.3. Basuh beras hingga bersih dan tiriskan.4. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan daun pandan hingga wangi.5. Masukkan beras dan air kedalam kuali dan masak hingga mendidih.6. Kurangkan api dan masak beras selama 10 minit atau hingga air telah kering.7. Ambil sebahagian sotong dan letakkan di atas ketupat dan gulung ketupat.8. Rebus ketupat selama 20 minit atau hingga ketupat masak.9. Sediakan kuah kari yang dibuat dengan memasukkan rempah kari, santan dan air ke dalam kuali dan masak selama 10 minit.10. Sedia untuk dihidangkan.

Kesimpulan

Itulah resepi yang mudah dan sedap untuk menu Hari Raya anda. Ketupat Sotong pasti akan menjadi hidangan yang popular di meja makan anda. Anda boleh menikmati hidangan ini bersama keluarga dan rakan-rakan. Selamat mencuba dan memasak!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ketupat Sotong yang Sedap dan Mudah Dibuat"