Source: bing.comAssalamualaikum Sobat Mai,
Kali ni kita akan membincangkan tentang salah satu hidangan popular dari Korea, iaitu daging bulgogi. Hidangan ini sangat popular disebabkan oleh keunikan rasa dan kelezatan yang dimilikinya. Daging bulgogi adalah hidangan yang terkenal di Korea Selatan dan boleh didapati di kebanyakan restoran Korea di seluruh dunia. Bagi Sobat Mai yang ingin mencuba hidangan ini di rumah, berikut adalah resepi Korea daging bulgogi yang mudah dan sedap.
Bahan-bahan:
- 500g daging lembu (potong nipis)
- 1 biji bawang besar (hiris halus)
- 4 ulas bawang putih (cincang halus)
- 1/2 cawan sos soya
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu besar minyak bijan
- 2 sudu besar serbuk lada hitam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/2 cawan jus epal hijau
- 2 sudu besar sos gochujang (cili Korea)
- 1/4 cawan air
Cara membuat:
- Campurkan bawang, bawang putih, sos soya, gula, minyak bijan, serbuk lada hitam, serbuk kunyit, jus epal hijau, sos gochujang dan air dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga sebati.
- Tambahkan daging lembu ke dalam campuran bahan dan gaulkan sehingga daging diliputi sepenuhnya dengan campuran bahan. Biarkan marinade selama 30 minit hingga satu jam.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak di atas api sederhana. Tambahkan daging lembu yang telah dimarinade dan masak selama 5-7 minit atau sehingga daging masak sepenuhnya.
- Sajikan daging bulgogi dengan nasi putih atau kimchi.
Kesimpulan:
Daging bulgogi adalah hidangan yang sangat popular di Korea Selatan dan juga di kalangan penggemar makanan Korea di seluruh dunia. Resepi Korea daging bulgogi ini mudah dan sedap untuk dicuba di rumah. Pastikan untuk mengikuti langkah-langkah dengan betul dan jangan lupa untuk menambahkan bahan-bahan yang diperlukan dalam marinade. Dengan resepi ini, Sobat Mai pasti akan mendapat hidangan yang enak dan memuaskan. Selamat mencuba!
Jangan lupa untuk mencuba resipi lain yang menarik! Jumpa lagi Sobat Mai.
Post a Comment for "Resepi Korea Daging Bulgogi"