Resepi Kuah Kacang Cucur Udang
Lebih Sedap Dibuat Sendiri
Hello Sobat Mai! Siapa yang tidak kenal cucur udang? Hidangan tradisional yang terkenal di Malaysia ini menjadi pilihan utama untuk sajian petang atau sebagai hidangan pembuka untuk jamuan makan. Apalagi jika disajikan dengan kuah kacang yang lezat, pasti akan membuat semua orang ketagihan. Nah, kali ini kita akan berbagi resepi kuah kacang cucur udang yang sangat mudah dan enak. Yuk, langsung saja simak resepnya!
Bahan-bahan:
- 1 cawan kacang tanah
- 2 ulas bawang putih
- 3 tangkai serai
- 2 batang cili padi
- 1 inci halia
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan santan pekat
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil gula
Pertama, goreng kacang tanah hingga kekuningan dan kering. Kemudian, blend kacang tanah bersama bawang putih, serai, cili padi dan halia hingga menjadi lembut. Tumis bahan-bahan yang telah diblend tadi dengan sedikit minyak hingga naik bau dan masukkan air.
Kacau rata dan tunggu sehingga mendidih. Setelah itu, masukkan santan pekat, garam dan gula. Masak lagi hingga kuah kacang cukup pekat dan enak. Tadaaa, kuah kacang pun siap disajikan!
Cara membuat cucur udang:
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu teh baking powder
- 1 cawan air suam
- 10 ekor udang
- Minyak untuk menggoreng
Campurkan semua bahan kecuali udang dan minyak dalam satu bekas dan kacau rata. Kemudian, celupkan udang dalam adunan tepung dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyak.
Voila, cucur udang siap untuk disajikan bersama kuah kacang yang lezat! Sajikan segera untuk menikmati cita rasa yang lezat dan gurih.
Kesimpulan
Nah, itulah resepi kuah kacang cucur udang yang sangat mudah dan enak. Dijamin semua anggota keluarga pasti akan ketagihan dengan hidangan ini. Jangan khawatir jika Anda tidak suka makanan yang terlalu pedas, Anda bisa mengurangi jumlah cili padi dalam resep ini. Selamat mencoba dan jangan ragu untuk berbagi resep ini dengan teman-teman Anda. Jumpa lagi di resep lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kuah Kacang Cucur Udang"