Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kuah Kacang Pekat dan Pedas untuk Hidangan Hari Raya

Resepi Kuah Kacang Pekat Dan Pedas Untuk Hidangan Hari RayaSource: bing.com
Sobat Mai, Hello!Sudah terasa dekat dengan hari raya kan? Pastinya kita semua sudah sibuk dengan persiapan untuk merayakan hari yang penuh keceriaan ini. Selain menu utama seperti ketupat, rendang dan lemang, ada satu hidangan yang tidak boleh terlewatkan dari menu hari raya. Yup, hidangan itu adalah kuah kacang pekat dan pedas yang memang menjadi favorite banyak orang.

Bahan-bahan yang dibutuhkan:

- 1 cawan kacang tanah- 1 biji bawang besar- 2 ulas bawang putih- 2 biji cili kering- 1 sudu besar minyak masak- 1 cawan air- 1/2 cawan santan pekat- 1 sudu teh gula- Garam secukup rasa

Cara membuat kuah kacang pekat dan pedas:

1. Pertama-tama, goreng kacang tanah hingga keperangan dan toskan minyaknya.2. Kemudian, kisar kacang tanah yang telah digoreng itu hingga menjadi lembut dan halus.3. Kisar juga bawang besar, bawang putih dan cili kering hingga lembut dan halus.4. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau.5. Masukkan air, santan pekat, gula dan garam. Gaulkan semua bahan dengan rata.6. Tunggu hingga kuah kacang pekat dan pedas itu menjadi kental dan pekat.7. Setelah itu, matikan api dan kuah kacang pekat dan pedas siap untuk dihidangkan.

Tips untuk membuat kuah kacang pekat dan pedas yang sedap:

- Pastikan kacang tanah yang digunakan adalah kacang tanah yang masih segar.- Kisar bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih dan cili kering hingga lembut dan halus agar kuah kacang pekat dan pedas menjadi lembut dan tidak berketul-ketul.- Goreng kacang tanah hingga keperangan supaya kuah kacang pekat dan pedas tidak terlalu berminyak.- Jangan lupa untuk mencuba kuah kacang pekat dan pedas tersebut sebelum dihidangkan. Tambahkan garam atau gula jika perlu.

Cara penyajian kuah kacang pekat dan pedas:

Kuah kacang pekat dan pedas ini sangat sesuai untuk dihidangkan bersama-sama dengan hidangan seperti ketupat, lemang atau nasi impit. Anda juga boleh mencuba hidangkan kuah kacang pekat dan pedas ini bersama-sama dengan ayam panggang atau satay. Pasti sangat sedap!

Kesimpulan:

Kuah kacang pekat dan pedas ini memang menjadi hidangan wajib pada setiap perayaan Hari Raya. Resepi ini sangat mudah untuk diikuti dan pastinya akan memuaskan selera makan anda dan keluarga anda. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

  • Resepi Japchae
    Resepi JapchaeSource: bing.com Apa Itu Japchae? Hello Sobat Mai! Kali ini, kita akan membahas resepi Japchae, masakan Korea Selatan yang populer di seluruh dunia. Japchae merupakan masakan tradisional Korea yang terbuat dari mie kentang yang dicampur dengan berba ...
  • Resepi Macaron
    Resepi MacaronSource: bing.comApa itu Macaron?Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas resepi macaron yang sedang naik daun di kalangan penggemar kue-kue manis. Macaron adalah sejenis kue kecil yang terbuat dari tepung almond, gula, putih telur dan pewarna ma ...
  • Resepi Sos Thai Yang Sedap Dan Mudah
    Resepi Sos Thai Yang Sedap Dan MudahSource: bing.comSalam Sobat Mai!Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi sos thai yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Sos thai adalah salah satu sos yang popular di Thailand dan kini semakin popular di Malaysia. Sos ...
  • Resepi Tom Yam yang Sedap untuk Dicuba di Rumah
    Resepi Tom Yam yang Sedap untuk Dicuba di RumahSource: bing.comTom Yam, Makanan Thailand yang Menggugah SeleraHello Sobat Mai, kali ini kita akan membahas tentang resepi tom yam yang pasti membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Tom Yam adalah makanan khas Thailand yang terkenal dengan citarasa pedas ...
  • Resepi Cencaru yang Sedap dan Mudah Dibuat
    Resepi Cencaru yang Sedap dan Mudah DibuatSource: bing.comMari Kita Kenali CencaruHello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas tentang resepi cencaru yang sangat populer di Malaysia. Cencaru merupakan sejenis ikan laut yang biasanya hidup di perairan pantai. Ikan ini mempunyai ukuran yang k ...
  • Resepi Red Ruby: Minuman Segar Yang Cocok Diminum Di Hari Panas
    Resepi Red Ruby: Minuman Segar Yang Cocok Diminum Di Hari PanasSource: bing.com Sobat Mai, Apakah Kamu Sudah Pernah Mencoba Minuman Red Ruby? Hello Sobat Mai, kamu pasti sudah tahu dong kalau di Indonesia terdapat banyak sekali minuman segar yang bisa kamu coba. Salah satu minuman segar yang paling populer adal ...
  • Resepi Che Nom
    Resepi Che NomSource: bing.comMakanan Tradisional Malaysia yang SedapHello Sobat Mai, kali ini saya ingin membagikan resepi che nom, makanan tradisional Malaysia yang pasti bikin kamu ketagihan. Che nom adalah sejenis kuih tradisional yang terbuat dari tepung ber ...
  • Resepi Cookies
    Resepi CookiesSource: bing.comApa itu cookies?Hello Sobat Mai! Apa khabar? Cookies adalah sejenis biskut yang biasa dihidangkan bersama-sama dengan minuman panas seperti teh atau kopi. Biskut ini sangat popular di seluruh dunia dan boleh didapati dalam pelbagai b ...
  • Resepi Caramel yang Sedap dan Mudah
    Resepi Caramel yang Sedap dan MudahSource: bing.com Hello Sobat Mai! Sekarang ini, caramel menjadi bahan yang sangat populer dalam pembuatan makanan dan minuman. Tak hanya sebagai pemanis, caramel juga memberikan rasa yang unik dan lezat pada hidangan. Bagi Sobat Mai yang ingin menco ...
  • Resepi Pavlova
    Resepi PavlovaSource: bing.comPendahuluanHello Sobat Mai! Kali ini saya akan berbicara tentang resepi pavlova. Pavlova adalah sejenis kek meringue yang sangat popular di Australia dan New Zealand. Pavlova sering disajikan semasa majlis-majlis atau acara-acara ist ...

Post a Comment for "Resepi Kuah Kacang Pekat dan Pedas untuk Hidangan Hari Raya"