Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kuah Kacang Pekat dan Pedas untuk Hidangan Hari Raya

Resepi Kuah Kacang Pekat Dan Pedas Untuk Hidangan Hari RayaSource: bing.com
Sobat Mai, Hello!Sudah terasa dekat dengan hari raya kan? Pastinya kita semua sudah sibuk dengan persiapan untuk merayakan hari yang penuh keceriaan ini. Selain menu utama seperti ketupat, rendang dan lemang, ada satu hidangan yang tidak boleh terlewatkan dari menu hari raya. Yup, hidangan itu adalah kuah kacang pekat dan pedas yang memang menjadi favorite banyak orang.

Bahan-bahan yang dibutuhkan:

- 1 cawan kacang tanah- 1 biji bawang besar- 2 ulas bawang putih- 2 biji cili kering- 1 sudu besar minyak masak- 1 cawan air- 1/2 cawan santan pekat- 1 sudu teh gula- Garam secukup rasa

Cara membuat kuah kacang pekat dan pedas:

1. Pertama-tama, goreng kacang tanah hingga keperangan dan toskan minyaknya.2. Kemudian, kisar kacang tanah yang telah digoreng itu hingga menjadi lembut dan halus.3. Kisar juga bawang besar, bawang putih dan cili kering hingga lembut dan halus.4. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau.5. Masukkan air, santan pekat, gula dan garam. Gaulkan semua bahan dengan rata.6. Tunggu hingga kuah kacang pekat dan pedas itu menjadi kental dan pekat.7. Setelah itu, matikan api dan kuah kacang pekat dan pedas siap untuk dihidangkan.

Tips untuk membuat kuah kacang pekat dan pedas yang sedap:

- Pastikan kacang tanah yang digunakan adalah kacang tanah yang masih segar.- Kisar bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih dan cili kering hingga lembut dan halus agar kuah kacang pekat dan pedas menjadi lembut dan tidak berketul-ketul.- Goreng kacang tanah hingga keperangan supaya kuah kacang pekat dan pedas tidak terlalu berminyak.- Jangan lupa untuk mencuba kuah kacang pekat dan pedas tersebut sebelum dihidangkan. Tambahkan garam atau gula jika perlu.

Cara penyajian kuah kacang pekat dan pedas:

Kuah kacang pekat dan pedas ini sangat sesuai untuk dihidangkan bersama-sama dengan hidangan seperti ketupat, lemang atau nasi impit. Anda juga boleh mencuba hidangkan kuah kacang pekat dan pedas ini bersama-sama dengan ayam panggang atau satay. Pasti sangat sedap!

Kesimpulan:

Kuah kacang pekat dan pedas ini memang menjadi hidangan wajib pada setiap perayaan Hari Raya. Resepi ini sangat mudah untuk diikuti dan pastinya akan memuaskan selera makan anda dan keluarga anda. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kuah Kacang Pekat dan Pedas untuk Hidangan Hari Raya"