Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kuah Kacang

 Resepi Kuah Kacang Source: bing.com

Hello Sobat Mai!

Kuah kacang adalah salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Hidangan ini biasanya disajikan bersama nasi impit, ketupat atau lemang semasa perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, Hari Raya Haji atau majlis kenduri-kendara. Tapi jangan risau, Sobat Mai boleh membuatnya sendiri di rumah dengan mudah. Berikut adalah resepi kuah kacang yang sedap dan mudah untuk diikuti.

Bahan-Bahan

1. 1 cawan kacang tanah

2. 2 ulas bawang putih

3. 1 inci halia

4. 3 sudu besar gula merah

5. 2 sudu besar cili kisar

6. 1 sudu besar serbuk kunyit

7. 1 sudu teh garam

8. 2 cawan air

9. 1 keping asam keping

Cara-cara

1. Goreng kacang tanah hingga masak dan garing.

2. Tumbuk kacang tanah hingga lumat.

3. Kisar bawang putih dan halia.

4. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.

5. Masukkan cili kisar, serbuk kunyit, gula merah, garam dan asam keping.

6. Kacau sehingga gula merah larut.

7. Masukkan air dan kacang tanah yang telah ditumbuk tadi.

8. Kacau sehingga sebati dan biarkan mendidih selama 10 minit.

9. Kuah kacang siap untuk disajikan bersama hidangan kegemaran Sobat Mai.

Tips

1. Jika Sobat Mai suka kuah kacang yang lebih pekat, tambahkan lebih banyak kacang tanah.

2. Jika Sobat Mai suka kuah kacang yang lebih pedas, tambahkan lebih banyak cili kisar.

3. Jika kuah kacang terlalu kental, tambahkan sedikit air.

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kuah Kacang"