Source: bing.comAsal Usul Kuih Bom
Hello Sobat Mai! Siapa yang tidak suka kuih tradisional? Ada banyak jenis kuih tradisional yang enak dan mengenyangkan. Salah satunya adalah kuih bom. Kuih ini sebenarnya berasal dari Indonesia dan diperkenalkan ke Malaysia pada zaman penjajahan.
Bahan-Bahan Kuih Bom
Untuk membuat kuih bom, bahan-bahan yang diperlukan adalah tepung gandum, gula pasir, telur, santan, air daun pandan dan minyak untuk menggoreng. Kuih bom juga bisa diberi isian seperti kacang hijau, kacang tanah, atau gula merah.
Cara Membuat Kuih Bom
Pertama-tama, campurkan tepung gandum, gula pasir, telur, santan dan air daun pandan menjadi adonan yang kental dan lembut. Setelah itu, ambil sejumput adonan dan isi dengan isian kacang hijau atau gula merah.
Langkah-Langkah Menggoreng Kuih Bom
Panaskan minyak dalam wajan. Setelah minyak panas, masukkan kuih bom dan goreng hingga kuning keemasan. Kemudian angkat dan tiriskan. Kuih bom siap disajikan.
Cara Menyajikan Kuih Bom
Kuih bom biasanya disajikan dalam bentuk bulat-bulat kecil, dan dikukus atau digoreng hingga matang. Kuih bom yang sudah matang akan terlihat sedikit mengembang, terutama di bagian tengahnya.
Kesimpulan
Itulah resepi kuih bom dulu dulu yang bisa Sobat Mai coba di rumah. Kuih ini sangat cocok disajikan di saat-saat istimewa seperti Hari Raya, perayaan keluarga, atau acara-acara lainnya. Selamat mencoba dan semoga berhasil! Jangan lupa untuk selalu menjaga kebersihan dan kesehatan saat memasak. Jumpa lagi pada resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kuih Bom Dulu Dulu yang Mengenyangkan"