Resepi Kuih Koci Sukatan Cawan
Kuih Tradisional yang Manis dan Sedap
Hello Sobat Mai! Kuih koci merupakan salah satu kuih tradisional yang amat popular di Malaysia. Kuih ini mempunyai inti gula merah yang manis dan dibalut dengan ketulan kelapa parut yang lembut. Berikut adalah resepi mudah untuk membuat kuih koci sukatan cawan yang sedap dan enak.
Bahan-Bahan yang Diperlukan
- 2 cawan tepung ketan
- 3/4 cawan air suam
- 1/4 cawan air daun pandan
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/4 cawan minyak masak
- 1/4 cawan kelapa parut kasar
- 1/4 cawan gula merah (dipotong kecil)
- Daun pandan
Cara Membuat Kuih Koci Sukatan Cawan
1. Pertama-tama, rendam kelapa parut kasar dengan air daun pandan dan sedikit garam. Kacau rata dan ketepikan.
2. Kemudian, masukkan tepung ketan dalam mangkuk dan gaulkan dengan air suam. Kacau rata sehingga adunan menjadi lembut.
3. Setelah itu, masukkan gula pasir dan minyak masak, dan uli sehingga adunan menjadi elastik dan tidak melekat di tangan.
4. Kemudian, rebus air dalam periuk dan letakkan daun pandan. Ambil sedikit adunan dan bulatkan. Tekan dengan ibu jari dan letakkan gula merah di tengah-tengah. Bulatkan semula dan ketepikan. Ulangi langkah ini sehingga habis adunan.
5. Letakkan kuih dalam periuk yang telah disediakan dan rebus selama 10-15 minit.
6. Keluarkan kuih dan gulingkan dalam kelapa parut yang telah direndam tadi.
Kesimpulan
Itulah resepi mudah untuk membuat kuih koci sukatan cawan yang sedap dan enak. Kuih ini sesuai untuk dihidangkan pada waktu petang bersama-sama dengan keluarga dan sahabat-sahabat. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan rasai kelezatannya sendiri!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kuih Koci Sukatan Cawan"