Resepi Kuih Tradisional Melayu yang Menyelerakan
Kuih Apam Balik
Hello Sobat Mai, mari kita mulakan dengan salah satu kuih tradisional yang paling popular di Malaysia iaitu Kuih Apam Balik. Kuih ini diperbuat daripada tepung beras, telur, santan dan gula. Apam balik mempunyai isi kacang tanah yang dihancurkan dan diletakkan di bahagian tengah kuih. Kuih ini biasanya dijual di gerai-gerai tepi jalan dan memang menjadi kegemaran masyarakat.
Kuih Keria
Kuih Keria juga merupakan salah satu kuih tradisional Melayu yang paling popular. Kuih ini diperbuat dari ubi keledek yang digoreng dan diberi lapisan gula merah di atasnya. Kuih keria mempunyai rasa manis dan lembut, sesuai dimakan sebagai pencuci mulut atau dijadikan hidangan sarapan.
Kuih Lapis
Kuih Lapis merupakan kuih yang terdiri daripada lapisan-lapisan berwarna-warni. Kuih ini diperbuat dari tepung beras, tepung pulut, santan, gula dan pewarna makanan. Kuih Lapis mempunyai rasa manis yang lembut dan biasanya dihidangkan pada majlis-majlis istimewa seperti perkahwinan dan hari raya.
Kuih Seri Muka
Kuih Seri Muka merupakan kuih yang terdiri daripada dua lapisan iaitu lapisan pandan dan lapisan pulut yang dihidangkan bersama-sama. Kuih ini biasanya diletakkan di dalam bekas yang dibalut dengan daun pandan dan mempunyai rasa manis yang lembut.
Kuih Bahulu
Kuih Bahulu merupakan kuih tradisional yang popular di kalangan masyarakat Melayu. Kuih ini biasanya dihidangkan semasa majlis-majlis perkahwinan dan hari raya. Kuih Bahulu diperbuat dari telur, tepung gandum dan gula. Ia mempunyai rasa yang manis dan lembut.
Kuih Talam
Kuih Talam merupakan kuih yang terdiri daripada dua lapisan iaitu lapisan putih dan lapisan hijau dari daun pandan. Kuih ini diperbuat dari tepung beras, santan, gula dan daun pandan. Kuih Talam mempunyai rasa manis yang lembut dan biasanya dihidangkan sebagai pencuci mulut.
Kuih Sagu
Kuih Sagu merupakan kuih tradisional yang terkenal di kalangan masyarakat Melayu. Kuih ini diperbuat dari sagu, santan dan gula. Kuih Sagu mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal. Ia biasanya dihidangkan sebagai pencuci mulut atau dijadikan hidangan sarapan.
Kuih Koci
Kuih Koci merupakan kuih yang diperbuat daripada tepung ketan dan diisi dengan kelapa parut yang dicampur dengan gula merah. Kuih ini biasanya dihidangkan semasa majlis-majlis kenduri dan mempunyai rasa manis yang lembut. Kuih Koci juga boleh dimakan sebagai pencuci mulut atau dijadikan hidangan sarapan.
Kuih Akok
Kuih Akok merupakan kuih tradisional yang popular di pantai timur Malaysia. Kuih ini diperbuat dari tepung beras, santan dan gula. Kuih Akok mempunyai tekstur yang lembut dan manis. Ia biasanya dihidangkan sebagai pencuci mulut atau dijadikan hidangan sarapan.
Kuih Cek Mek Molek
Kuih Cek Mek Molek merupakan kuih tradisional yang terkenal di Kelantan. Kuih ini diperbuat dari tepung beras, santan dan gula merah. Kuih Cek Mek Molek mempunyai rasa manis yang lembut dan tekstur yang kenyal. Ia biasanya dihidangkan sebagai pencuci mulut atau dijadikan hidangan sarapan.
Kuih Tepung Pelita
Kuih Tepung Pelita merupakan kuih yang terdiri daripada dua lapisan iaitu lapisan putih dan lapisan hijau dari daun pandan. Kuih ini diperbuat dari tepung beras, santan, gula dan daun pandan. Kuih Tepung Pelita mempunyai rasa manis yang lembut dan biasanya dihidangkan sebagai pencuci mulut.
Kesimpulan
Itulah beberapa resepi kuih tradisional Melayu yang pasti akan menyelerakan. Setiap kuih mempunyai citarasa dan keunikannya tersendiri. Cuba buat kuih-kuih ini di rumah anda dan kongsikan bersama keluarga dan rakan-rakan. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kuih Tradisional Melayu yang Menyelerakan"