Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kulit Karipap Mudah Sesuai Juga Untuk Bekukan

Resepi Kulit Karipap Mudah Sesuai Juga Untuk BekukanSource: bing.com

Mula-mula, Hello Sobat Mai!

Salam sejahtera kepada Sobat Mai yang sentiasa menanti resepi makanan yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Kali ini, kami ingin berkongsi resepi kulit karipap yang mudah dan sesuai untuk dibekukan. Jadi, Sobat Mai boleh menyediakan kulit karipap dalam kuantiti yang banyak dan menyimpannya dalam peti sejuk untuk digunakan pada bila-bila masa.

Bahan-bahan yang Diperlukan

Sebelum memulakan proses pembuatan kulit karipap, pastikan Sobat Mai mempunyai bahan-bahan berikut:
  • 500g tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • 100g mentega
  • 250ml air
  • Cara-cara Membuat Kulit Karipap

    1. Campurkan tepung gandum, garam, dan gula dalam mangkuk besar.2. Tambahkan mentega dan gunakan jari-jari untuk menggosokkan mentega dengan tepung gandum sehingga menjadi serbuk.3. Pecahkan telur dan masukkan ke dalam campuran tepung gandum.4. Tambahkan air sedikit-sedikit sambil menguli adunan sehingga menjadi doh yang lembut.5. Biarkan doh berehat selama 30 minit.6. Selepas 30 minit, bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang kecil dan bulatkan.7. Gilas doh setiap bahagian sehingga nipis dan potong doh menjadi bentuk bulat dengan menggunakan pemotong doh.8. Letakkan isi karipap di tengah-tengah doh dan lipat doh menjadi setengah bulan.9. Gunakan garpu untuk menekan bahagian tepi kulit karipap.10. Goreng kulit karipap dalam minyak yang panas hingga kekuningan.

    Cara-bekukan Kulit Karipap

    Selepas menggoreng kulit karipap, biarkan ia sejuk sebelum menyimpannya dalam bekas kedap udara. Letakkan kulit karipap dalam peti sejuk dan ia boleh bertahan selama 3 bulan. Untuk menggunakannya, ambil kulit karipap dari peti sejuk dan biarkan ia mencair selama 10 minit sebelum digoreng.

    Kesimpulan

    Sekarang, Sobat Mai sudah tahu cara membuat kulit karipap yang mudah dan sesuai untuk dibekukan. Jangan lupa untuk menyimpan kulit karipap dalam bekas yang bersih dan kedap udara sebelum menyimpannya dalam peti sejuk. Dengan begitu, Sobat Mai boleh menikmati karipap yang sedap dan rangup pada bila-bila masa.

    Jumpa Lagi di Resepi Lain Yang Menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Kulit Karipap Mudah Sesuai Juga Untuk Bekukan"