Resepi Lauk Pauk Berasaskan Ayam
Ayam Goreng Berempah
Hello Sobat Mai, siapa yang tidak suka dengan ayam goreng berempah? Ini adalah salah satu hidangan yang paling popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, pertama-tama anda perlu menyiapkan ayam yang bersih dan potong menjadi bahagian-bahagian yang lebih kecil. Kemudian, campurkan rempah yang sudah digiling seperti kunyit, jintan manis, ketumbar dan lada hitam. Goreng ayam dalam minyak panas hingga keperangan dan siap disajikan!
Ayam Masak Merah
Jika anda suka hidangan yang sedikit pedas, ayam masak merah adalah pilihan yang tepat. Untuk membuat hidangan ini, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga harum. Kemudian, masukkan ayam yang sudah dipotong kecil dan kacau sebati. Tambahkan rempah seperti serbuk kunyit, serbuk cili dan serbuk jintan manis. Akhir sekali, masukkan sos tomato dan biarkan ia mendidih. Hidangkan dengan nasi dan ketupat!
Ayam Rendang
Ayam rendang adalah hidangan yang sangat popular di Indonesia, tetapi juga sangat disukai di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, rebus ayam dalam santan dan rempah seperti serai, daun kunyit dan daun pandan. Kemudian, masukkan serbuk rempah seperti kunyit, lada hitam, cili kering dan kerisik. Biarkan santan meresap ke dalam ayam dan biarkan ia mendidih hingga kering. Hidangkan dengan nasi panas dan sayur-sayuran segar!
Ayam Korma
Jika anda suka hidangan India, ayam korma adalah pilihan yang tepat. Untuk membuat hidangan ini, tumis bawang putih dan halia sehingga harum. Kemudian, masukkan ayam yang sudah dipotong kecil dan kacau sebati. Tambahkan rempah seperti serbuk kunyit, serbuk kari dan serbuk jintan manis. Akhir sekali, masukkan susu pekat dan biarkan ia mendidih. Hidangkan dengan roti naan atau nasi!
Ayam Penyet
Ayam penyet adalah hidangan khas Indonesia yang juga sangat popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, goreng ayam dalam minyak panas hingga keperangan. Kemudian, tumbuk cili padi, bawang putih dan garam sehingga menjadi lembut. Letakkan ayam di atas batu lesung dan hentakkan rempah tadi ke atas ayam. Hidangkan dengan nasi dan acar timun!
Ayam Percik
Ayam percik adalah hidangan tradisional dari Kelantan, Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, pertama-tama anda perlu mengasingkan ayam dari kulitnya. Kemudian, campurkan serbuk kunyit, serbuk cumin, serbuk ketumbar, bawang putih dan garam. Balutkan ayam dengan rempah tersebut dan bakar ayam hingga keperangan. Hidangkan dengan sos percik yang disediakan!
Ayam Paprik
Ayam paprik adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga harum. Kemudian, masukkan ayam yang sudah dipotong kecil dan kacau sebati. Tambahkan rempah seperti serbuk kunyit, serbuk kari dan serbuk jintan manis. Akhir sekali, masukkan sos cili dan biarkan ia mendidih. Hidangkan dengan nasi!
Ayam Lemak Cili Api
Ayam lemak cili api adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia, terutamanya di negeri Kelantan. Untuk membuat hidangan ini, masukkan ayam yang sudah dipotong kecil ke dalam santan dan biarkan ia mendidih. Tambahkan rempah seperti serai, daun kunyit dan daun pandan. Kemudian, masukkan cili kering dan biarkan ia mendidih hingga kering. Hidangkan dengan nasi!
Ayam Kampung Goreng
Ayam kampung goreng adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, pertama-tama anda perlu menyiapkan ayam kampung yang bersih dan potong menjadi bahagian-bahagian yang lebih kecil. Kemudian, campurkan rempah yang sudah digiling seperti kunyit, jintan manis, ketumbar dan lada hitam. Goreng ayam dalam minyak panas hingga keperangan dan siap disajikan!
Ayam Madu
Ayam madu adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, pertama-tama anda perlu menyiapkan ayam yang bersih dan potong menjadi bahagian-bahagian yang lebih kecil. Kemudian, campurkan madu, sos cili, sos tiram dan sos soya. Bakar ayam yang telah dibalut dengan sos tersebut. Hidangkan dengan nasi dan sayur-sayuran segar!
Ayam Penyet Pedas
Ayam penyet pedas adalah hidangan yang sangat popular di Indonesia dan Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, goreng ayam dalam minyak panas hingga keperangan. Kemudian, tumbuk cili padi, bawang putih, bawang merah dan garam sehingga menjadi lembut. Letakkan ayam di atas batu lesung dan hentakkan rempah tadi ke atas ayam. Hidangkan dengan nasi dan acar timun!
Ayam Kari
Ayam kari adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga harum. Kemudian, masukkan ayam yang sudah dipotong kecil dan kacau sebati. Tambahkan rempah seperti serbuk kunyit, serbuk kari dan serbuk jintan manis. Akhir sekali, masukkan sos kari dan biarkan ia mendidih. Hidangkan dengan nasi!
Ayam Perap
Ayam perap adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, pertama-tama anda perlu menyiapkan ayam yang bersih dan potong menjadi bahagian-bahagian yang lebih kecil. Kemudian, campurkan rempah seperti serbuk kunyit, serbuk cumin, serbuk ketumbar, bawang putih dan garam. Perap ayam selama beberapa jam dan bakar ayam hingga keperangan. Hidangkan dengan nasi dan sayur-sayuran segar!
Ayam Black Pepper
Ayam black pepper adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga harum. Kemudian, masukkan ayam yang sudah dipotong kecil dan kacau sebati. Tambahkan rempah seperti serbuk lada hitam, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih. Akhir sekali, masukkan sos tiram dan biarkan ia mendidih. Hidangkan dengan nasi!
Ayam Bakar
Ayam bakar adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, pertama-tama anda perlu menyiapkan ayam yang bersih dan potong menjadi bahagian-bahagian yang lebih kecil. Kemudian, campurkan sos cili, sos tiram, serai, bawang putih, bawang merah, gula dan garam. Perap ayam selama beberapa jam dan bakar ayam hingga keperangan. Hidangkan dengan nasi dan sayur-sayuran segar!
Ayam Golek
Ayam golek adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Untuk membuat hidangan ini, pertama-tama anda perlu menyiap
Post a Comment for "Resepi Lauk Pauk Berasaskan Ayam"