Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Lemak Cili Api Udang Kacang Buncis Simple Sangat

Resepi Lemak Cili Api Udang Kacang Buncis Simple SangatSource: bing.com

Hello Sobat Mai!

Sekarang ini, banyak orang yang lebih memilih memasak di rumah karena pandemi COVID-19. Oleh sebab itu, saya ingin berbagi resepi lemak cili api udang kacang buncis yang sangat simple dan mudah untuk dibuat di rumah.

Bahan-bahan yang diperlukan:

- 500g udang- 200g kacang buncis- 2 biji bawang besar, dipotong dadu- 3 sudu besar cili boh- 2 kuntum bunga kantan, dihiris halus- 2 helai daun pandan- 1 cawan santan pekat- 1 cawan santan cair- 1 sudu teh gula- Garam secukup rasa- Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Bersihkan udang dan kacang buncis. Kemudian, rebus kacang buncis selama 5 minit atau sehingga empuk. Angkat dan toskan airnya.2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar sehingga harum.3. Masukkan cili boh dan tumis sehingga naik bau.4. Masukkan daun pandan, bunga kantan, santan cair, gula dan sedikit garam. Gaul rata dan biarkan mendidih.5. Masukkan udang dan kacang buncis. Gaul rata dan biarkan mendidih selama 5 minit.6. Masukkan santan pekat dan gaul rata. Biarkan mendidih selama 5 minit lagi.7. Korek rasa dan tambahkan garam jika perlu.8. Tutup api dan biarkan sejuk selama 10 minit sebelum dihidangkan.

Tips:

- Jangan terlalu banyak menggunakan minyak ketika menumis bahan-bahan. - Perhatikan kacang buncis agar tidak terlalu lembik ketika dimasak. - Jangan terlalu banyak menggunakan garam kerana santan sudah cukup masin.

Kesimpulan:

Itulah resepi lemak cili api udang kacang buncis yang sangat simple dan mudah untuk dibuat di rumah. Sangat cocok untuk makan malam bersama keluarga di rumah. Selamat mencoba dan semoga berhasil!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Lemak Cili Api Udang Kacang Buncis Simple Sangat"