Resepi Lepat Cendol Versi Acuan Lompang yang Sedap
Bahan-bahan yang Diperlukan:
- 1 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan air suam
- Pewarna hijau (secukupnya)
- Garam (secukupnya)
- 1 cawan air kelapa
- 1/2 cawan tepung ubi kayu
- 1/2 cawan air
- Gula merah (secukupnya)
- 2 helai daun pandan
- 1/2 cawan tepung beras
- Air (secukupnya)
- Es serut (secukupnya)
Hello Sobat Mai, kali ini saya akan berbagi resepi lepat cendol versi acuan lompang yang sedap. Lepat cendol merupakan salah satu makanan tradisional yang banyak disukai oleh masyarakat di Malaysia. Makanan ini terdiri dari dua bagian, yaitu lepat yang terbuat dari tepung pulut dan cendol yang terbuat dari tepung beras. Kedua bagian ini kemudian disiram dengan air kelapa dan gula merah. Rasanya yang manis dan lembut membuat lepat cendol menjadi makanan yang cocok untuk disantap di siang hari yang panas.
Cara Membuat Lepat Cendol:
Pertama-tama, campurkan tepung pulut dengan air suam. Tambahkan sedikit garam dan pewarna hijau secukupnya. Aduk rata hingga adonan menjadi lembut dan tidak lengket. Siapkan acuan lompang dan olesi dengan minyak goreng. Ambil satu sendok adonan dan letakkan di atas acuan lompang. Tekan-tekan hingga adonan merata di dalam acuan lompang. Kukus selama 10-15 menit hingga matang. Angkat dan biarkan dingin.
Cara Membuat Cendol:
Campurkan tepung ubi kayu dengan air. Aduk rata hingga tidak ada yang menggumpal. Rebus air kelapa bersama daun pandan hingga mendidih. Tambahkan gula merah secukupnya dan aduk rata. Masukkan tepung ubi kayu yang sudah dicampurkan dengan air dan aduk rata. Masak hingga adonan menjadi kental. Tuang adonan ke dalam acuan cendol dan tekan-tekan hingga keluar cendol yang halus. Segera masukkan ke dalam air es untuk mendinginkan.
Cara Membuat Siraman:
Campurkan gula merah dengan air. Rebus hingga gula merah larut dan adonan menjadi kental. Saring dan sisihkan.
Cara Menyajikan Lepat Cendol:
Ambil beberapa lembar lepat yang sudah matang dan potong menjadi kecil-kecil. Sajikan dalam mangkuk bersama cendol dan siraman. Tambahkan es serut secukupnya. Lepat cendol siap disajikan.
Kesimpulan:
Itulah resepi lepat cendol versi acuan lompang yang sedap. Makanan tradisional ini sangat cocok untuk menjadi hidangan penutup di siang hari yang panas. Jangan lupa untuk mencoba membuatnya di rumah dan nikmati lepat cendol yang lembut dan manis. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Resepi Mudah dan Sedap
- Dumpling Resepi - Cara Mudah Membuat Dumpling yang LezatSource: bing.com1. Hello Sobat Mai, Selamat Datang di Resepi Dumpling yang Mudah dan EnakSobat Mai, siapa yang tidak suka makanan yang lezat dan mudah dibuat? Dumpling adalah salah satu hidangan yang bisa memuaskan rasa lapar Anda di mana saja dan k ...
- Resipi Kerepek - Cara Mudah dan SantaiSource: bing.comAssalamualaikum Sobat Mai!Kerepek adalah makanan ringan yang popular di Malaysia. Terdapat pelbagai jenis kerepek yang boleh dijumpai di pasar raya atau kedai-kedai makanan. Namun, adakah Sobat Mai tahu bahawa kerepek boleh dibuat se ...
- Resepi JapchaeSource: bing.com Apa Itu Japchae? Hello Sobat Mai! Kali ini, kita akan membahas resepi Japchae, masakan Korea Selatan yang populer di seluruh dunia. Japchae merupakan masakan tradisional Korea yang terbuat dari mie kentang yang dicampur dengan berba ...
- Resepi PavlovaSource: bing.comPendahuluanHello Sobat Mai! Kali ini saya akan berbicara tentang resepi pavlova. Pavlova adalah sejenis kek meringue yang sangat popular di Australia dan New Zealand. Pavlova sering disajikan semasa majlis-majlis atau acara-acara ist ...
- Resepi KetayapSource: bing.comKenapa Perlu Mencuba Resepi Ketayap?Hello Sobat Mai, jika anda mencari sesuatu yang istimewa untuk dihidangkan pada masa makan malam atau acara keluarga, resepi ketayap adalah pilihan yang tepat. Ketayap adalah sejenis kuih tradision ...
- Resepi MacaronSource: bing.comApa itu Macaron?Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas resepi macaron yang sedang naik daun di kalangan penggemar kue-kue manis. Macaron adalah sejenis kue kecil yang terbuat dari tepung almond, gula, putih telur dan pewarna ma ...
- Resepi Red Ruby: Minuman Segar Yang Cocok Diminum Di Hari PanasSource: bing.com Sobat Mai, Apakah Kamu Sudah Pernah Mencoba Minuman Red Ruby? Hello Sobat Mai, kamu pasti sudah tahu dong kalau di Indonesia terdapat banyak sekali minuman segar yang bisa kamu coba. Salah satu minuman segar yang paling populer adal ...
- Resepi Meatball yang Sedap dan MudahSource: bing.comHello Sobat Mai, apa kabar hari ini?Sekarang ini, banyak orang yang mencari resepi yang mudah dan cepat untuk diikut. Salah satu jenis masakan yang cukup populer adalah meatball. Di sini, kami akan memberikan resepi meatball yang sed ...
- Resepi Sos Thai Yang Sedap Dan MudahSource: bing.comSalam Sobat Mai!Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi sos thai yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Sos thai adalah salah satu sos yang popular di Thailand dan kini semakin popular di Malaysia. Sos ...
- Resepi Labu Air yang Sedap dan MudahSource: bing.comLabu Air, Si Buah Lebihan Musim KiniHello Sobat Mai! Musim hujan telah tiba dan tiba-tiba saja labu air menjadi buah yang banyak dijual di pasar-pasar. Labu air merupakan salah satu buah yang sering dijumpai di musim hujan. Selain ha ...
Post a Comment for "Resepi Lepat Cendol Versi Acuan Lompang yang Sedap"