Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Lepat Cendol Versi Acuan Lompang yang Sedap

Resepi Lepat Cendol Versi Acuan Lompang Yang SedapSource: bing.com

Bahan-bahan yang Diperlukan:

  • 1 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan air suam
  • Pewarna hijau (secukupnya)
  • Garam (secukupnya)
  • 1 cawan air kelapa
  • 1/2 cawan tepung ubi kayu
  • 1/2 cawan air
  • Gula merah (secukupnya)
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 cawan tepung beras
  • Air (secukupnya)
  • Es serut (secukupnya)

Hello Sobat Mai, kali ini saya akan berbagi resepi lepat cendol versi acuan lompang yang sedap. Lepat cendol merupakan salah satu makanan tradisional yang banyak disukai oleh masyarakat di Malaysia. Makanan ini terdiri dari dua bagian, yaitu lepat yang terbuat dari tepung pulut dan cendol yang terbuat dari tepung beras. Kedua bagian ini kemudian disiram dengan air kelapa dan gula merah. Rasanya yang manis dan lembut membuat lepat cendol menjadi makanan yang cocok untuk disantap di siang hari yang panas.

Cara Membuat Lepat Cendol:

Pertama-tama, campurkan tepung pulut dengan air suam. Tambahkan sedikit garam dan pewarna hijau secukupnya. Aduk rata hingga adonan menjadi lembut dan tidak lengket. Siapkan acuan lompang dan olesi dengan minyak goreng. Ambil satu sendok adonan dan letakkan di atas acuan lompang. Tekan-tekan hingga adonan merata di dalam acuan lompang. Kukus selama 10-15 menit hingga matang. Angkat dan biarkan dingin.

Cara Membuat Cendol:

Campurkan tepung ubi kayu dengan air. Aduk rata hingga tidak ada yang menggumpal. Rebus air kelapa bersama daun pandan hingga mendidih. Tambahkan gula merah secukupnya dan aduk rata. Masukkan tepung ubi kayu yang sudah dicampurkan dengan air dan aduk rata. Masak hingga adonan menjadi kental. Tuang adonan ke dalam acuan cendol dan tekan-tekan hingga keluar cendol yang halus. Segera masukkan ke dalam air es untuk mendinginkan.

Cara Membuat Siraman:

Campurkan gula merah dengan air. Rebus hingga gula merah larut dan adonan menjadi kental. Saring dan sisihkan.

Cara Menyajikan Lepat Cendol:

Ambil beberapa lembar lepat yang sudah matang dan potong menjadi kecil-kecil. Sajikan dalam mangkuk bersama cendol dan siraman. Tambahkan es serut secukupnya. Lepat cendol siap disajikan.

Kesimpulan:

Itulah resepi lepat cendol versi acuan lompang yang sedap. Makanan tradisional ini sangat cocok untuk menjadi hidangan penutup di siang hari yang panas. Jangan lupa untuk mencoba membuatnya di rumah dan nikmati lepat cendol yang lembut dan manis. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Lepat Cendol Versi Acuan Lompang yang Sedap"