Resepi Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan:
- 500g ayam
- 1/2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 helai daun kunyit
- 1 batang serai, dimemarkan
- 1/2 inci halia, dihiris halus
- Garam secukup rasa
Hello Sobat Mai! Kali ini saya akan berbagi resepi masakan yang enak dan pastinya membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Resepi kali ini adalah resepi masak lemak cili api yang pasti akan membuat hidangan makan malammu semakin lezat.
Cara Memasak:
1. Bersihkan ayam dan potong menjadi saiz yang dikehendaki.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumiskan daun kunyit, serai dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan ayam dan gaulkan sehingga ayam berubah warna.
4. Tambahkan santan pekat dan air ke dalam kuali. Kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Setelah itu, masukkan garam dan cili api. Kacau rata dan biarkan mendidih selama 15-20 minit.
6. Setelah masakan siap, hidangkan dengan nasi panas.
Cara Penyajian:
Resepi masak lemak cili api ini boleh disajikan panas-panas dengan nasi putih yang sedap. Jangan lupa untuk hidangkan bersama sayur-sayuran seperti kangkung atau bayam untuk menyokong hidangan ini.
Kesimpulan
Sekarang, Sobat Mai sudah tahu cara memasak lemak cili api yang sedap dan mudah untuk disediakan. Hidangkan hidangan ini pada setiap majlis dan pasti akan menjadi hidangan yang paling dicari oleh tetamu.
Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik di laman web ini. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Masak Lemak Cili Api"