Resepi Masakan Inti dan Berinti
Salam Sobat Mai, selamat datang ke dalam artikel kami yang akan membincangkan tentang resepi masakan inti dan berinti yang pasti akan memuaskan selera anda!
Masakan inti dan berinti merupakan sejenis hidangan yang mempunyai isi yang sedap dan mengenyangkan. Bahan-bahan yang digunakan dalam masakan ini juga beragam dan biasanya dihidangkan bersama nasi panas.
Antara masakan inti dan berinti yang popular di Malaysia adalah lemang dengan rendang, ketupat palas dengan serunding, nasi impit dengan kuah kacang, lontong dengan sayur lodeh dan banyak lagi.
Untuk memudahkan anda memasak hidangan ini, kami akan kongsikan resepi untuk dua hidangan inti dan berinti yang sedap dan mudah untuk disediakan.
Lemang dengan Rendang
Untuk membuat hidangan ini, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
- 1 kg beras pulut
- 2 liter air
- 1 batang serai
- 3 helai daun pandan
- 1 sudu besar garam
- 1 paket santan pekat
- 500g daging rendang
Cara-cara untuk menyediakan hidangan ini:
- Bersihkan dan rendam beras pulut selama 6 jam.
- Rebus air bersama serai, daun pandan dan garam.
- Setelah air mendidih, masukkan beras pulut dan kacau rata.
- Kurangkan api dan biarkan nasi masak selama 2 jam.
- Setelah nasi masak, keluarkan dari bekas dan potong kepada saiz yang diinginkan.
- Rendang daging boleh dibeli atau disediakan sendiri.
- Sajikan hidangan ini dengan rendang daging yang dimasak sehingga empuk dan berkuah.
Ketupat Palas dengan Serunding Ayam
Untuk membuat hidangan ini, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
- 1 paket ketupat palas
- 1 ekor ayam
- 1 biji kelapa
- 2 helai daun pandan
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara-cara untuk menyediakan hidangan ini:
- Bersihkan ayam dan potong kecil-kecil.
- Goreng kelapa hingga kuning keperangan dan tumbuk sehingga menjadi serunding.
- Tumis ayam dengan serbuk kunyit dan ketumbar hingga empuk.
- Masukkan serunding kelapa ke dalam ayam dan kacau rata.
- Rebus ketupat palas hingga masak.
- Sajikan hidangan ini dengan ketupat palas dan serunding ayam.
Kesimpulan
Hidangan inti dan berinti merupakan hidangan yang sangat popular di Malaysia. Terdapat banyak jenis hidangan inti dan berinti yang boleh dicuba oleh anda dan keluarga. Semoga resepi yang kami kongsikan dapat membantu anda menyediakan hidangan yang sedap dan menyelerakan.
Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik di laman web kami. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Masakan Inti dan Berinti"