Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Mee Kari Chinese Style

 Resepi Mee Kari Chinese Style Source: bing.com

Sobat Mai, Selamat datang ke artikel kami hari ini!

Anda mahu mencuba sesuatu yang baru dan sedap? Apa kata kita cuba resepi mee kari Chinese style? Makanan ini sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia dan pasti akan menggugah selera anda. Jadi, mari kita mulakan resepi ini.

Bahan-Bahan:

  • 500g mee (boleh gunakan mee kuning atau mee kuning telur)
  • 300g ayam atau daging (dipotong dadu)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 1 inci halia (dihiris halus)
  • 2 sudu besar rempah kari (boleh beli di kedai runcit)
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu besar minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Cara-Cara:

    1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau.

    2. Masukkan rempah kari dan serbuk kunyit. Kacau rata sehingga bau rempah keluar.

    3. Masukkan ayam atau daging. Kacau rata sehingga ayam atau daging menjadi coklat keemasan.

    4. Masukkan air dan santan. Kacau rata dan biarkan mendidih.

    5. Tambahkan garam secukup rasa.

    6. Masak mee dalam air mendidih sehingga empuk.

    7. Hidangkan mee dengan kuah kari dan ayam atau daging.

    Tips:

    Untuk menghasilkan kuah kari yang lebih pekat, anda boleh menambahkan santan pekat dalam jumlah yang lebih besar.

    Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti kobis, wortel, atau kacang panjang untuk menjadikan hidangan ini lebih sihat.

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Mee Kari Chinese Style"