Resepi Muffin Pisang
Muffin Pisang yang Mudah dan Sedap untuk Dihadiahkan pada Sobat Mai!
Hello Sobat Mai! Kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda resepi muffin pisang yang mudah sedap dan pastinya akan menjadi kegemaran anda dan keluarga di rumah. Muffin pisang memang salah satu kegemaran saya, dan saya pasti Sobat Mai juga suka. Mari kita mulakan!
Bahan-bahan yang Diperlukan
Cara-cara Memasak Muffin Pisang
1. Panaskan oven pada suhu 175 darjah Celsius.
2. Campurkan tepung gandum, gula, baking powder, baking soda dan garam dalam satu bekas.
3. Pukul pisang yang sudah masak sehingga hancur dan masukkan minyak sayuran, vanilla essence dan telur. Gaulkan semua bahan ini sehingga sebati.
4. Campurkan adunan kering dengan adunan basah, kacau sehingga sebati.
5. Tuang adunan muffin ke dalam acuan muffin yang sudah dilapik dengan kertas muffin. Isi acuan muffin sehingga 3/4 penuh.
6. Bakar muffin selama 20-25 minit atau sehingga muffin keperangan dan tidak lengket pada tusuk gigi yang dimasukkan.
Penyajian Muffin Pisang
1. Biarkan muffin sejuk sebelum disajikan.
2. Hias dengan whipped cream atau buah-buahan segar seperti strawberi atau blueberry.
3. Nikmati muffin pisang yang sedap dan mengenyangkan ini dengan segelas kopi atau teh kesukaan anda.
Kesimpulan
Jadi, itulah resepi muffin pisang yang mudah dan sedap untuk dihadiahkan pada Sobat Mai. Saya harap anda akan mencuba resepi ini dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik! Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Muffin Pisang"