Resepi Nasi Jagung Beras Basmathi
Nasi Beras Basmathi yang Lembut dan Wangi
Hello Sobat Mai, hari ini kita akan membongkar resepi nasi jagung beras basmathi yang pastinya enak dan lezat. Nasi jagung ini sesuai untuk dihidangkan pada waktu petang atau malam kerana nasi ini amat kenyang dan menyelerakan. So, jangan lupa ikuti langkah-langkah yang akan saya kongsikan di bawah ini.Yang diperlukan:
Cara-cara untuk memasak nasi jagung beras basmathi yang enak
1. Pertama sekali, cuci beras basmathi hingga bersih, kemudian rendam dalam air selama 30 minit.
2. Setelah itu, ambil periuk dan panaskan minyak masak dan minyak zaitun di dalam periuk tersebut.
3. Selepas itu, masukkan jagung manis dan kacau hingga jagung manis menjadi lembut.
4. Setelah jagung manis menjadi lembut, masukkan beras basmathi yang telah direndam, garam dan serbuk lada. Kacau sebati.
5. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih selama 5 minit.
6. Selepas itu, kurangkan api dan masak nasi selama 10-15 minit atau sehingga nasi menjadi empuk.
7. Apabila nasi telah masak, angkat nasi dari api dan biarkan selama 5-10 minit.
Kesimpulan
Jadi, itulah resepi nasi jagung beras basmathi yang boleh anda cuba di rumah. Nasi jagung ini amat lezat dan pastinya akan menjadi kegemaran anda dan keluarga. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan kongsikan pengalaman anda di ruang komen di bawah. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Nasi Jagung Beras Basmathi"