Resepi Nasi Kerabu Kelantan Ori
Assalamualaikum Sobat Mai,
Sobat Mai, sudahkah kamu mencoba makanan khas Kelantan yang satu ini? Yap, nasi kerabu! Nasi kerabu adalah hidangan nasi yang terkenal di Kelantan. Nasi kerabu Kelantan dihidangkan dengan berbagai macam lauk-pauk seperti ayam percik, sambal belacan, ulam-ulaman dan masih banyak lagi. Namun, kali ini kita akan membahas resepi nasi kerabu Kelantan yang original dan pastinya enak!Bahan-bahan:
- 2 cawan beras
- 1 helai daun pandan
- 2 sendok makan bunga telang
- 1/4 cawan air asam jawa
- 1/4 cawan kelapa parut
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Basuh beras dan rendam selama 30 minit. Kemudian, masukkan beras ke dalam periuk bersama dengan daun pandan dan air secukupnya.
2. Masak beras seperti biasa.
3. Sementara itu, sediakan air bunga telang dengan merebus bunga telang hingga air berubah menjadi biru.
4. Campurkan air bunga telang ke dalam nasi dan aduk rata. Masukkan kelapa parut dan garam secukupnya.
5. Sediakan air asam jawa untuk dicampurkan ke dalam nasi kerabu.
6. Sajikan nasi kerabu bersama lauk-pauk seperti ayam percik, sambal belacan, ulam-ulaman dan sebagainya.
Post a Comment for "Resepi Nasi Kerabu Kelantan Ori"