Source: bing.comHello Sobat Mai!
Sekiranya anda mencari hidangan yang unik untuk majlis perkahwinan anda atau untuk jamuan makan malam, resepi nasi tomato dan acar timun ala lauk pengantin ini pasti akan memuaskan selera anda dan juga tetamu anda.
Bahan-bahan:
- 2 cawan beras- 3 cawan air- 1/2 cawan sos tomato- 1/2 cawan sos cili- 1/2 cawan minyak masak- 1/2 sudu teh serbuk kunyit- 1/2 sudu teh garam- 2 batang serai- 3 kuntum bunga lawang- 3 ulas bawang merah- 2 ulas bawang putih- 1/2 inci halia- 2 sudu besar minyak masak- 1/2 cawan cuka- 1/2 cawan gula- 1/2 sudu teh garam- 1/4 cawan air- 1 biji timun
Cara-cara:
1. Basuh beras dan toskan airnya.2. Panaskan minyak masak dalam periuk, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan.3. Masukkan serai dan bunga lawang, kacau sebentar.4. Masukkan beras, garam dan serbuk kunyit, kacau sebati.5. Tambahkan air, sos tomato dan sos cili, aduk rata.6. Tutup periuk dan masak di atas api kecil selama 20 minit.7. Apabila masak, biarkan beras mengembang selama 10 minit sebelum digaulkan.8. Potong timun menjadi dadu kecil dan letakkan di dalam mangkuk.9. Campurkan cuka, gula dan garam dalam bekas, kacau rata sehingga gula larut.10. Masukkan air ke dalam bekas dan kacau rata.11. Tuangkan cuka ke atas timun dan kacau sebati.12. Bekukan acar timun dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dihidangkan bersama nasi tomato.
Kesimpulan:
Resepi nasi tomato dan acar timun ala lauk pengantin ini adalah hidangan yang sempurna untuk menyajikan pada majlis perkahwinan atau jamuan makan malam. Hidangan ini pasti akan memuaskan selera tetamu anda dan membuat mereka terkesan dengan keunikan hidangan anda. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Nasi Tomato dan Acar Timun ala Lauk Pengantin"