Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Pajeri Terung Sedap Kuah Pekat Berempah

Resepi Pajeri Terung Sedap Kuah Pekat BerempahSource: bing.com

Salam Sobat Mai!

Siapa yang suka makan sayur-sayuran? Kalau Sobat Mai suka, ada satu resepi sedap yang wajib dicuba iaitu Pajeri Terung. Pajeri Terung ni memang sesuai untuk makan dengan nasi panas dan ikan masin. Sedap sangat! Lagi-lagi kalau kuahnya pekat dan berempah. Jom kita tengok resepi ni.

Bahan-Bahan:

  • 1/2 kg terung (potong besar-besar)
  • 1 biji bawang besar (hiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1 inci halia (cincang halus)
  • 2 helai daun kari
  • 1 batang serai (ketuk)
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-Cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali.

2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi.

3. Masukkan daun kari dan serai. Tumis sebentar.

4. Masukkan terung dan kacau rata.

5. Masukkan air dan biarkan mendidih.

6. Masukkan santan pekat dan kacau rata.

7. Bubuh garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan kuah pekat.

8. Tutup api dan biarkan selama 5 minit sebelum hidang.

Tips:

1. Gunakan santan pekat untuk kuah yang lebih sedap dan pekat.

2. Jangan terlalu lama masak terung supaya tidak lembik.

3. Boleh tambah cili kisar untuk pedas.

Kesimpulan

Resepi Pajeri Terung ni sangat-sangat mudah untuk dibuat dan sangat sedap. Kuahnya yang pekat dan berempah memang memukau tekak. Sobat Mai boleh cuba resepi ni dirumah dan makan bersama keluarga. Pasti semua orang akan suka. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Pajeri Terung Sedap Kuah Pekat Berempah"