Resepi Pucuk Ubi Masak Lemak Putih
Cara Membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Putih yang Sedap dan Mudah
Hello Sobat Mai, siapa yang tidak suka dengan hidangan lemak putih yang gurih dan lezat? Nah, kali ini kita akan mencoba membuat hidangan yang satu ini dengan bahan utama pucuk ubi yang segar dan nikmat. Berikut adalah resepi pucuk ubi masak lemak putih yang mudah dan pasti akan membuat lidah Sobat Mai bergoyang.
Bahan-bahan yang Diperlukan:
Cara Memasak Pucuk Ubi Masak Lemak Putih:
Pertama-tama, bersihkan pucuk ubi dan potong menjadi kecil-kecil. Kemudian, rebus pucuk ubi dalam air mendidih selama 5-10 minit atau sehingga empuk. Angkat dan toskan untuk menghilangkan air rebusan.
Sementara itu, cuci bersih cili merah, bawang merah, bawang putih, halia dan serai. Kemudian, tumbuk semua bahan tersebut hingga halus. Letakkan di dalam bekas.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga wangi. Kemudian, masukkan santan kelapa dan aduk rata. Biarkan mendidih selama 10 minit.
Setelah itu, masukkan pucuk ubi yang telah direbus tadi ke dalam kuali dan aduk rata. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kuah menjadi pekat dan kental.
Sekarang, hidangan pucuk ubi masak lemak putih siap disajikan. Hidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk kesukaan Sobat Mai.
Kesimpulan:
Resepi pucuk ubi masak lemak putih adalah hidangan yang mudah dan cepat disiapkan. Dengan bahan-bahan yang sederhana, Sobat Mai sudah bisa menyajikan hidangan yang lezat dan menyelerakan. Jangan lupa untuk mencoba resepi ini di rumah dan nikmati kelezatannya bersama keluarga dan teman-teman. Selamat mencoba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Sampai jumpa Sobat Mai!
Post a Comment for "Resepi Pucuk Ubi Masak Lemak Putih"